400 g rýže arborio ( = italská kulatozrnná rýže)
1 ks dýně hokaido
1 balení uzeného tempehu
1 l zeleninového vývaru
1 ks větší cibule
3 stroužky česneku
150 ml sójové smetany
olivový olej
sůl
trochu kvalitní sójové omáčky a agávového sirupu (smícháme v hrnečku dohromady)
rukola na ozdobení
- Zapneme si troubu na 180°.
- Dýni hokaido neloupeme, pouze ji umyjeme a překrojíme napůl. Lžící vydlabeme měkký vnitřek a dýni rozkrájíme i se slupkou na kostky. Rozprostřeme na plech vyloženým pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem a posolíme. Dáme péct do předehřáté trouby dozlatova (trvá to cca 20 minut).
- Do hluboké pánve dáme na trochu oleje restovat česnek a cibulku pokrájenou nadrobno. Jakmile začne cibulka s česnekem zlátnout, přisypeme rýži a vše společně 2 minuty restujeme.
- Podlijeme cca pětinou připraveného zeleninového vývaru, zamícháme a ztlumíme plamen na polovinu. Jakmile se vývar vyvaří, přilijeme další část a opět zamícháme. Takto pokračujeme až do změknutí rýže. Trvá to zhruba 20 – 25 minut.
- Jakmile je rýže hotová, dýně již bude také upečená. Vyndáme plech z trouby a polovinu přendáme do mísy (druhou polovinu si necháme na ozdobení rizota). Ponorným mixérem rozmixujeme. Toto dýňové pyré vmícháme do rýže.
- Přilijeme sójovou smetanu a ještě minutku povaříme. Rizoto bude krásně krémové i bez smetany díky škrobu v rýži arborio. Takže pokud smetanu nemáte, vůbec to v tomto případě nevadí.
- Na druhé pánvičce si osmahneme tempeh pokrájený na malé kousky dozlatova. Poté vypneme plotýnku a tempeh zalijeme troškou sójové omáčky s agávovým sirupem. Zamícháme, aby omáčka obalila každý kousíček a servírujeme!
- Rizoto na talíři ozdobíme kostičkami upečené dýně, tempehovou slaninkou a posypeme například rukolou.
Dobrou chuť..