1 hrnek kuskusu
1 balení uzeného tofu
2 mrkve
1 cibule
4 stroužky česneku
1 menší cuketa
10 ředkviček
hrst nesolených a nepražených kešu ořechů
1 lžíce lahůdkového droždí
olivový olej
koření – mořská sůl, sušený česnek, koření na grilovanou zeleninu
- Hrnek kuskusu nasypeme do misky a zalijeme dvěma hrnky horké vody. Osolíme čtvrt lžičkou soli, promícháme a zakryjeme talířkem. Dáme stranou.
- Očistíme si a nakrájíme zeleninu – cibuli na proužky, stroužky česneku jen plochou stranou nože na prkýnku rozmáčkneme, mrkev na proužky, cuketu a ředkvičky na půlkolečka.
- Uzené tofu nakrájíme na větší kousky, např. na trojúhelníky. Na pánvi rozehřejeme trošku oleje a tofu na něm z obou stran opečeme dozlatova. Poté ho dáme z pánve na chvilku stranou.
- Do stejné pánve nalijeme trošku oleje a necháme rozehřát. Poté na ní nasypeme najednou připravenou zeleninu a na prudkém ohni restujeme zhruba 5 minut. Poprášíme grilovacím kořením na zeleninu a ještě minutku dvě restujeme. Zelenina by měla být hezky opečená a zůstat křupavá.
- K zelenině přidáme orestované tofu a připravený kuskus. Promícháme. Ochutnáme, popř. dosolíme podle své chuti.
- Připravíme si kešu parmazán – hrst kešu ořechů (nejlépe namočených přes noc) vložíme do mixéru, přidáme 1 lžíci lahůdkového droždí, 1/2 lžičky sušeného česneku a 1/4 lžičky soli. Rozmixujeme a posypeme jím hotový kuskus. Dobrou chuť! 🙂
Tip
Připravte si jednou za čas větší množství kešu parmazánu. Dejte ho do uzavíratelné skleněné nádoby do lednice. Vydrží vám tam až měsíc. Můžete ho sypat na saláty, na těstoviny, rizota, atd… Díky tomu jednoduše své jídlo obohatíte nejen o jeho skvělou chuť, ale také o bílkoviny, vitamíny skupiny B a minerály.