K létu beze sporu patří zmrzliny. Ledové osvěžení, které milují malí i velcí. Při přechodu na veganskou stravu se na první pohled může zdát, že zmrzlinám odzvonilo a budete se bez nich muset obejít. To je ale jen první pohled. Vegani se bohudík (bohužel pro postavu do plavek) zmrzliny vzdávat nemusejí, naopak nabídka je poměrně velká, jen je potřeba vědět na co si dát pozor při výběru. Nejen o kupovaných, ale rovněž i o přípravě domácích zmrzlin bude dnešní létem provoněný článek.
Nabídka veganských zmrzlin v obchodech
Při výběru v obchodech téměř všude narazíte na ovocné sorbety, které jsou z velké části čistě veganské. U krémových je to trošku složitější, protože i ty levné mívají většinou v sobě mléčný tuk, odstředěné mléko či syrovátku, zejména pak u nanuků s čokoládovou polevou či náplní. Rovněž se můžete setkat s vaječným bílkem v sorbetech, zejména u těch méně kvalitních kopečkových.
Dalším rizikem jsou barviva a emulgátory, z nichž asi nejčastější je barvivo karmín (z těl broučků ) a mono a diglyceridy mastných kyselin. Pozitivní ale je, že mnoho výrobců od škodlivých emulgátorů opouští a aromata, barviva i jiné emulgátory jsou nahrazovány zdravějšími, často veganskými variantami. Obecně platí, že čím levnější zmrzlina, tím větší pravděpodobnost, že nebude zdravá a bude obsahovat plno náhražek.
Když se vydáte na kopečkovou zmrzlinu, nezapomínejte, že neveganský může být i kornoutek. Pokud půjde o běžnou prodejnu, kde mají i neveganskou nabídku, bude pravděpodobně kornout obsahovat živočišnou složku. V takovém případě si můžete zmrzlinu zakoupit do papírových mističek.
Sorbety
U sorbetů v cukrárnách se často setkáte s veganskou nabídkou, ale raději se zeptejte, někde se do čistých ovocných zmrzlin připlete bílek, někde rovněž ve snaze ušetřit, nahrazují část ovoce mléčným výrobkem. Ale v kvalitním sorbetu byste neměli nic jiného než zralé ovoce a cukr najít.
U balených nanuků – sorbetů bych spíše upozornila na velký a častý obsah mnohdy i zdraví škodlivých barviv (zejména u modrých a zářivých barev) a vysoký podíl cukrů a glukózovo-fruktózového sirupu. Z nejznámějších značek jsou veganské např. Calipo, Tesco Freefrom, Lídl Vermondo, Mrož sorbety, Höfingers, Algida Solero, Polaretti a jiné.
Krémové zmrzliny
Z kupovaných “smetanových” je asi nejznámějším a nejoblíbenějším nanukem veganské Magnum (i v mini verzi). Z dalších bych ráda jmenovala například Ben and Jerry´s, Alpro vegan rostlinná zmrzlina, My love my life, Algida Smile Vegan Almond, Vemondo (slaný karamel, vanilka a lesní ovoce v kelímku, alá Magnum na dřívku), Rawito, Kaufland Také it veggie, Joya, Naturu, lupinová zmrzlina Luve, Valsoia a další.
Ze zmrzlináren bych ráda vyzdvihla brněnský Božský kopeček (zcela veganská nabídka), zůstaneme v Brně u Ještě jednu (veganská nabídka), pražský Créme de la Créme (velká nabídka fenomenálních veganských zmrzlin – krémových i ovocných), Angelato, Ovocný Světozor, Tomivo Gelato a jiné. Rovněž mnohé veganské restaurace nabízí v sezóně vlastní chutné zmrzliny (Forky´s, Vegalité, Pilgrim).
Jak si vyrobit veganské zmrzliny doma
Samozřejmě spousta lidí namítne, že lepší je zmrzlina domácí, člověk ví, co v ní je, může být i zcela zdravá a každý si může připravit zmrzlinu přesně podle své chuti. Nebojte, i na vás jsme mysleli a sepsali seznam osvědčených domácích zmrzlin.
Sorbety
Zmrzlina mého dětství je jahodový a meruňkový sorbet, který nám mamka vždy připravovala z přezrálých domácích jahod a meruněk. Vzpomínka na meruňkový sorbet v plastových kelímcích od hořčice jen tak něco nevymaže. Ovocný sorbet snad nejde zkazit a dá se připravit z jakéhokoliv ovoce s různým podílem cukru nebo jiného sladidla. Ideálně se řiďte sezónou a lokálností. Toužíte-li po luxusním prožitku, bez zralého ovoce se neobejdete.
Jahodový sorbet jako od babičky
- 500 g zralých pevných jahod
- 1 lžíce citronové šťávy
- 100 ml vody
- 100 g cukru
Postup
Nejprve si svařte vodu s cukrem a nechejte vychladnout. Jahody rozmixujte spolu s citronovou šťávou a vychladlým cukrovým rozvarem. Doporučuji mixovat déle, hmota se krásně provzdušní a sorbet pak bude krásně nadýchaný. Zmrzlinu rozdělte do malých misek (např. od jogurtu) a dejte zamrazit.
Meruňkovo-mangový sorbet bez cukru
- 300 g zralých meruněk
- 300 g zralého manga
- Pár lístků meduňky
Postup
Meruňky i mango očistěte a nakrájejte na kostičky. Přidejte meduňku a dejte zamrazit. Kostky pak ve výkonném mixéru rozmixujte na hladký krém a následně můžete ihned servírovat. Pokud nemáte výkonný mixér, tak ovoce pomixujte čerstvé a poté dejte zamrazit.
Krémové zmrzliny
Pár úvodních tipů:
- U krémových zmrzlin je vhodnější příprava ve zmrzlinovači anebo alespoň během zamrazování směs několikrát vytáhněte z mrazáku a promíchejte. Zabráníte tak tomu, aby byla zmrzlina plná krystalků vody.
- Při přípravě smetanových zmrzlin sáhněte po rostlinných mlécích hutnější konzistence. Jako sázka na jistotu se mi jeví kokosové mléko, které dodá vůni, chuť i příjemnou konzistenci, sójové mléko, ovesné mléko či oříškové mléko (kešu, lískooříškové, mandlové).
- Naopak rýžové mléko se mi příliš neosvědčilo, v případě nutnosti použití doporučuji spíše sáhnout po rostlinné šlehačce či smetaně anebo mléčnou složku nahradit zmraženým banánem. Tofu se rovněž příliš nehodí. Po zamrazení mění strukturu a tofu nanuky jsou štiplavé na jazyku.
- Jemnější konzistence docílíte přidáním ořechového másla.
Nyní se pojďme pustit do našich smetanových favoritů. Je libo čokoláda, ananas, malina či něco nezdravějšího jako je Snickers či Oreo zmrzlina?
Čokoládová zmrzlina bez cukru
- 2 zmražené banány
- 1 lžíce lískooříškového másla
- 50 g rozpuštěné hořké čokolády
- 50 g nasekané čokolády
Postup
Mražené banány zalijte vychladlou rozpuštěnou čokoládou a spolu s lískooříškovým máslem vymixujte do hladkého krému. Poté opatrně přimíchejte nasekanou čokoládu a dejte do mrazáku ztuhnout.
Pro extra čokoládový zážitek před podáváním polijte čokoládovou polevou a posypte opraženými lískovými oříšky.
Kokosovo-malinová zmrzlina
- 1 plechovka kokosového mléka
- 2 hrsti malin
- Volitelně lyofilizované maliny, jahody (pro výraznější ovocnou chuť)
- Čekankový sirup na doslazení
Postup
Mléko vyšlehejte s nadrcenými malinami a čekankovým sirupem. Poté rozdělte do tvořítek na zmrzlinu a nechte zamrazit. Nebo jen dejte do vaničky a zamrazte vcelku. Jen u mražení ve vaničce doporučuji směsí několikrát během mrznutí zamíchat, zmrzlina pak bude jemnější. Pro vylepšení můžete zmrzlinu namočit do bílé čokolády (např. od Veganz) a posypat drcenými mandlemi.
Piňa Colada zmrzlina
- 1 plechovka kokosového mléka
- 150 ml ananasové šťávy (ideálně z čerstvého ananasu)
- 1 lžička rumového aroma
- Volitelně limetková šťáva, cukrový rozvar
Postup
Tuhou část kokosového mléka vyšlehejte s ananasovou šťávou a rumovým aroma do hladkého krému. Ten dejte do formiček na nanuky a zamražte. Pro lepší prožitek můžete do směsi přidat i trochu strouhaného kokosu nebo dužiny z ananasu.
Oreo zmrzlina (2 nanuky)
- 4 Oreo sušenky
- 8 lžic kokosového mléka z plechovky (tuhá část)
- Čokoládová poleva
Postup
Sušenky rozdrťte a promíchejte s kokosovým mlékem. Dejte do forem na nanuky, zapíchněte dřívka a dejte zmrznout do mrazáku. Po zamrznutí ještě namočte do čokoládové polevy.
Zdravá snickers zmrzlina (2 nanuky)
- 1 banán
- 2 lžíce arašídového másla
- 2 lžíce drcených arašídů
- Čokoládová poleva
Postup
Banány rozkrojte na polovinu a každou část napíchněte na dřívko. Banány z boku potřete arašídovým máslem a obalte v drcených ořeších. Dejte zamrazit do mrazáku. Po zamrazení ještě namočte do čokoládové polevy.
Kombinované zmrzliny
Výborné chuti i krásného vzhledu dosáhnete kombinováním vícero druhů zmrzlin do jednoho nanuku. Kombinací sorbetů s krémovou zmrzlinou dosáhnete fenomenálních kombinací. Což takhle zkombinovat kyselkavý sorbet z citronu či pomeranče s krémovou vanilkovou z kešu mléka? Nebo lískooříšková krémová s mangem, čokoládová doplněná pikantní malinovou, kávová v kombinaci s meruňkovým sorbetem či vanilková s kousky čokolády v kombinaci s černým rybízem. Mňam.
Na závěr jeden tip pro odvážlivce, a to fazolová zmrzlina. 200 g červených uvařených a vychlazených fazolí rozmixujte na krém s 40 g moučkového cukru a 5 lžícemi rostlinného mléka na jemnou kaši a dejte zamrazit. Zmrzlina je sice strukturou trochu jiná než je klasika, ale je to příjemná změna. Ideální do kombinace se šlehačkou. Najde se nějaký milovník proteinů, který ji vyzkouší?