Tyčinky patří mezi nejpopulárnější svačiny, a to nejen mezi dětmi. Rozpětí chutí, kalorických a výživových hodnot i barev je nepřeberné. Od superzdravých, bezlepkových, bezcukerných tyčinek bez palmového oleje až po supernezdravé bomby, které sice nepotěší náš pas, ale rozhodně uspokojí naši duši. Hlavní je nezapomínat na rovnováhu a dopřát si z obou stran spektra. Z toho zdravého samozřejmě častěji.
V dnešním článku se podíváme na ty zdravé, ale ukážeme vám i pár těch méně zdravých. Rovněž pro vás máme i recepty na ty klasické kupované populární tyčinky (Twix, Snickers, Bounty, Margot aj.) jen v rostlinné variantě, potěšíme i sportovce s tipy na domácí proteinové tyčinky. Těšíte se? A jaké tyčinky patří mezi vaše oblíbence? Berete spíš tyčinky jako zdravé svačinky nebo jako sladkou odměnu?
Zdravé energetické tyčinky
Nejprve si pojďme ukázat, jak na ty zdravější tyčinky. Rádi bychom upozornili, že velká část tyčinek, které se tváří jako zdravé, a koupíte je v běžných supermarketech, moc zdravé nejsou. Nejčastějším zabijákem složení je nadbytek cukru, případně ještě hůř glukózovo-fruktózového sirupu, palmový olej, nekvalitní ořechy nebo častý nadbytek arašídů, které jsou asi nejnáchylnější na plísně ze všech ořechů (ano, víme, že arašídy jsou luštěnina, ale chápeme se, že).
Proto když nemáte čas na domácí přípravu, důkladně pročítejte složení. Z těch běžně dostupných mají dobré složení Emco tyčinky (100 % ovoce, tyčinky bez cukru), Lifebar, Zemanka, dmBio, Svět plodů a jiné.
Pokud si však vyhradíte pár minut týdně, doporučujeme si tyčinky vyrobit doma. Docílíte tak chuti na míru, dovnitř si dáte kvalitní suroviny a cenově budou tyčinky vycházet levněji než kupované. Jen je dobré tyčinky připravovat ve větším množství (např. 12 ks) a ty skladovat ve vzduchotěsné krabičce v lednici anebo zabalit po jedné, dát do mrazáku a vytahovat podle potřeby.
Co na ně budete potřebovat? Ořechy, olejnatá semínka, ovesné vločky, sušené ovoce a zdravější varianty sladidel, kvalitní čokoládu, voňavé koření. Pojďme na to.
Pečené musli tyčinky
Klasika všech klasik, oblíbené zapečené tyčinky plné oříšků a semínek. Jejich výhodou je delší trvanlivost, narozdíl od třeba raw tyčinek. A také poměrně nízká výrobní cen.
-
Suroviny:
- 500 g ovesných vloček
- 140 g semínek (dýňová, slunečnicová, konopná)
- 80 g ořechů (mandle, vlašáky)
- 1 lžička skořice
- 250 ml rýžového sirupu
- 100 ml kokosového oleje
- 100 ml rostlinné smetany
Postup:
Ovesné vločky promíchejte se semínky, sekanými oříšky a skořicí. V rendlíku rozpusťte olej, sirup a smetanu. Vlažnou směs vmíchejte do vloček a vypracujte těsto. Těsto rozprostřete na pečící papír a upečte v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 20 minut. Po upečení nechejte zcela vychladnout a poté rozkrájejte na tyčinky. Můžete vylepšit čokoládovou polevou.
Ve vzduchotěsné krabici v chladu vydrží 14 dní.
Extračokoládové tyčinky s pistácií a brusinkami
-
Suroviny:
- 100 g kešu ořechů
- 50 g nesolených pistácií
- 50 g brusinek
- 100 g hořké čokolády
- 1 lžíce kokosového oleje
Postup
- Kešu, pistácie a brusinky nasekejte najemno. Promíchejte v nerezové míse a plech vyložte pečícím papírem.
- Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s kokosovým olejem. Do čokolády nasypte nasekanou směs a pořádně promíchejte, aby čokoláda obalila vše.
- Poté směs přesuňte na pečící papír a rozetřete do rovnoměrné placky o výšce 1 cm. Dejte zcela zatuhnout do lednice.
- Po zatuhnutí nakrájejte ostrým nožem, který vždy namočíte do horké vody, na tenké tyčinky.
- Tyčinky ve vzduchotěsné krabici a chladu vydrží i měsíc.
Raw tyčinky
U raw tyčinek se nám doma osvědčil poměr sušené ovoce : oříšky v poměru 50 : 50. Doporučuji si vyzkoušet a najít svou top kombinaci. Ovoce i oříšky předem máčejte, budou pak krásně držet u sebe. A jaké kombinace slaví úspěch v naší rodině?
Švestka – mák – kešu (100 g švestky, 25 g mletý mák, 75 g kešu)
Jablko – datle – vlašské ořechy – skořice (60 g jablka, 40 g datle, 100 g vlašských ořechů, ½ lžičky skořice)
Kakao – kokos – datle – kešu (100 g datle, 50 g kokos, 50 g kešu, 1 lžíce kakaa)
Mango – kešu – mandle – kokos (100 g mango, 40 g kešu, 40 g mandle, 20 g kokos)
Na výrobu raw tyčinek se hodí silnější stolní mixér nebo robot. Cílem je rozmixovat všechny suroviny na “těsto” a z nich pak vytvořit tyčinky. Namočené ořechy a ovoce se mixují poměrně snadno, jsou lépe stravitelné, ale mají výrazně nižší trvanlivost (vlhkost společně s rychlými cukry vede rychle ke kvašení).
Proteinové tyčinky
Proteinové tyčinky můžete připravit z jakéhokoliv oblíbeného receptu, stačí vyměnit část suchých surovin za protein. Ideální výměna je do maximálně ¼ váhy sypkých surovin.
Můžete použít libovolný ochucený či neochucený rostlinný protein. Osobně se mám ráda mandlový protein, protein z hnědé rýže a konopný. Při výrobě proteinových tyčinek často sáhnu i po ochucených proteinech a tím pak určuji výslednou chuť tyčinky. Můj favorit je jahodová proteinová tyčinka:
-
Suroviny:
- ¼ hrnku mandlí
- ½ hrnku kešu
- ¼ hrnku rostlinného proteinu (např. jahodový z hnědé rýže)
- 2 lžíce lyofilizovaných jahod
- ¼ hrnku javorového sirupu
- ¼ hrnku mandlového máslo
Postup
Mandle a kešu namočte alespoň na 1 hodinu do vody. Poté zceďte a rozmixujte. Přimíchejte protein, mandlové máslo a oslaďte javorovým sirupem. Vypracujte kompaktní těsto. Na závěr zapracujte nadrcené lyofilizované jahody. Těsto natlačte do čtvercové formy vyložené potravinářskou fólií a nechejte v lednici zatuhnout. Po zatuhnutí nakrájejte na tyčinky. V chladu vydrží i 2 týdny.
Oblíbené tyčinky v rostlinném a zdravějším kabátku
Ani na rostlinné stravě se nemusíme vzdávat oblíbených tyčinek typu Twix, Snickers, Bounty, Margot a dalších. Můžete vyzkoušet naše recepty, které se chuťově originálu velmi podobají s tím rozdílem, že naše varianty jsou nejen veganské, ale rovněž ze zdravějších surovin. Můžete tak mlsat téměř bez výčitek.
Margot
Margot tyčinky jsou u nás doma symbolem dětství. S manželem jsme je zbožňovali oba a patřily k jedněm z mála sladkostí, které nám po přechodu na veganskou stravu chyběla a dlouho jsme nemohli objevit autentickou chuť u domácích tyčinek. Nakonec jsme si vytvořili naši zdravější verzi Margot a jsme spokojení s chutí i složením.
-
Suroviny:
- 1 hrnek bezlepkových ovesných vloček (ideálně jemných)
- ½ hrnku kokosu
- ¾ hrnku datlové pasty
- 1 hrnek kešu ořechů
- ½ hrnku vlašských ořechů
- 1 lžička rumu (pro větší autentičnost chuti jako Margot)
- 100 g hořké čokolády a 1 lžíci kokosového oleje na polevu, kokosové chipsy na posypání
Postup
Ořechy rozmixujte s ovesnými vločkami a kokosem na sypkou směs, přimíchejte datlovou pastu, rum. Vypracujte hladkou hmotu, kterou rozprostřete na pečícím papírem vyložený plech (20×30 cm). Rozpusťte čokoládu s kokosovým olejem na vodní lázni a rozetřete polevu na korpus. Na závěr posypte kokosovými chipsy a nechte ideálně přes noc v lednici rozležela zatuhnout. V chladu vydrží i 14 dní.
Twix
-
První vrstva:
- 1 hrnek mandlové mouky
- ½ hrnku kokosové mouky
- 3 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce javorového sirupu
- Špetka soli
-
Druhá vrstva:
- 1 hrnek mandlového másla (cca 200 g)
- 4 lžíce datlového sirupu
- 2 lžíce kokosového oleje
-
Čokoládová vrstva:
- 100 g hořké čokolády
- 1 lžíce kokosového oleje
- Špetka soli
Postup:
Mouky, olej i sirup pomixujte v mixéru. Vznikne vám drobenka, kterou napěchujte do formy (20 x 20 cm) a dejte zapéct na 12 minut do předehřáté trouby na 180 °C.
Po upečení nechejte vychladnout.
Mezitím co se korpus peče, připravte si krém z mandlového másla (můžete použít i arašídové), datlového sirupu a kokosového oleje. Rozetřete na vychladlý korpus a dejte zatuhnout do mrazáku.
Na polevu si rozpusťte čokoládu s kokosovým olejem ve vodní lázni. Korpus nakrájejte na tyčinky, ty polijte čokoládou. Po zatuhnutí se můžete pustit do ochutnávání.
Ve vzduchotěsné krabici v chladu vydrží minimálně týden.
Snickers
Patříte mezi milovníky arašídových Snickers tyčinek? Pokud ano, vyzkoušejte tuto zdravější variantu, která je snad i lepší, než originál.
-
Spodní vrstva:
- 200 g pražených, nesolených arašídů
- 2 lžíce datlové pasty
- 2 lžíce javorového sirupu
- Špetka soli
-
Prostřední vrstva:
- 150 g datlové pasty
- 70 ml ořechového mléka
- 100 g nahrubo nasekaných arašídů
- Špetka vanilky
-
Vrchní vrstva
- 100 g hořké čokolády
- 1 lžíce kokosového oleje
Postup
V mixéru rozmixujte na jemno arašídy s datlovou pastou, javorovým sirupem a špetkou soli. Výsledkem by měla být „drobenka“, kterou vlhkými prsty natlačte do čtvercové formy vyložené pečícím papírem nebo potravinářskou fólií. Velikost formy je ideální zhruba 20 x 20 cm. Korpus uhlaďte vlhkými prsty.
Dále si z datlové pasty, vlažného ořechového mléka a vanilky vymíchejte tekutou pastu. Tuto směs rozetřete na korpus, posypte nahrubo nasekanými arašídy a dejte do lednice zatuhnout.
Na zatuhlé vrstvy nalijte čokoládovou polevu, kterou jste si připravili na vodní lázni rozpuštěním čokolády s kokosovým olejem.
Opět nechejte zatuhnout a poté můžete krájet s servírovat. Doporučujeme opět skladovat v lednici, tyčinky pak vydrží i 14 dní.
Bounty
Bounty tyčinky bychom vám rádi představily v jiném kabátku, než jste zvyklí. Základem těsta je kulatozrnná rýže, díky které nejsou tyčinky tolik tučné, jako když použijete na přípravu jen kokos, kokosové mléko a sirup. Základem je tyčinky dobře vychladit.
-
Na tyčinky
- 100 g zlatozrnné rýže
- 100 g kokosu
- 400 ml kokosového mléka
- 250 ml vody
- 3 lžíce čekankového sirupu (kdo má rád sladší, dá více)
- 100 g hořké čokolády
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 hrnek datlové pasty
- 1 hrnek mandlové mouky
- ½ hrnku kešu
- ½ hrnku mletých sušenek typu Digestive
- Rýžový sirup
- ¼ hrnku čokopeciček (pozor na složení)
-
Na polevu
Postup
Rýži propláchněte vodou a dejte do hrnce spolu s kokosem, vodou a kokosovým mlékem a přiveďte k varu. Na mírném plameni nechejte probublávat tak dlouho, dokud se všechna tekutina nevsákne do rýže a nevznikne vám hustá kaše. Důležité je kaši často míchat, aby se nepřipálila. Na závěr do kaše vmíchejte čekankový sirup.
Kaši rozetřete na pečícím papírem vyložený plech (20 x 40 cm). Směs nechejte zcela vychladnout a poté dejte přes noc vychladit do lednice. Druhý den obdélník rozkrájejte na tyčinky, které opatrně polívejte čokoládou. Po zatuhnutí můžete konzumovat. Trvanlivost v lednici 3 dny.
Sušenkové tyčinky
A úplně na závěr u nás doma nejoblíbenější – „sušenková“ tyčinka.
-
Suroviny:
Postup
Mandlovou mouku, sušenkovou drť a pomixované kešu ořechy smíchejte s datlovou pastou. Přidejte rýžový sirup podle chuti. Výsledkem by měla být tvárná hmota, která nelepí. Případně můžete přidat více vloček. Na závěr zapracujte čokopecičky a hmotu rozválejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte v lednici zatuhnout. Poté nakrájejte na tyčinky. Můžete ještě pocákat rozpuštěnou hořkou čokoládou. Ve vzduchotěsné krabici vydrží v chladu minimálně týden.
Pusťe se do akce
Jsme u konce dnešní sladkých tyčinkových hodů. Tak jakou vyzkoušíte jako první?