1 vanička hlívy ústřičné (hmotnost 300g)
1 cibule
2 stroužky česneku
1 bílá paprika
1l zeleninového vývaru
řepkový olej
2 lžíce rajčatového protlaku
koření – sůl, pepř, drcený kmín, 3 bobkové listy, 1 lžička sladké červené papriky, 1 lžička petrželky (sušené nebo lépe čerstvé)
- V hrnci na trošce oleje necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme na proužky nakrájenou bílou papriku. Společně restujeme do zezlátnutí cibule.
- Přisypeme nadrobno nakrájený česnek. Promícháme.
- Přidáme tři bobkové listy, půl lžičky drceného kmínu a dvě lžíce rajčatového protlaku. Minutku restujeme.
- Zasypeme jednou lžičkou sladké červené papriky, promícháme a zalijeme litrem zeleninového vývaru.
- Přidáme nakrájenou hlívu ústřičnou (hlívu umyjeme, odkrojíme tuhé konce a nakrájíme ji na širší nudličky). Přivedeme k varu, poté ztlumíme plamen a pod pokličkou vaříme 20 minut.
- Na závěr opepříme a dosolíme podle chuti.
Tip
Servírujeme s čerstvým chlebem. Polévku na talíři posypeme nasekanou petrželkou (nemáme-li čerstvou, posypeme sušenou).
Máte-li rádi pikantní, přidejte do základu nakrájenou chilli papričku, popř. sušené chilli nebo pálivou papriku.