Piniové oříšky

Piniové oříšky

Veganství » Jídelníček » Ořechy a semena » Piniové oříšky

Piniové oříšky jsou loupaná semínka šišek typu borovice druhu Pinus pinea, který tvoří zvláštní deštníkovou korunu. Původně pocházejí z oblasti Středomoří, vyžadují teplé podnebí. Mezi producenty pinioných oříšků patří především Rusko a Čína.

Piniové oříšky obsahují až 68 procent tuku, 14 procent bílkovin a 13 procent sacharidů. Z vitaminů je významný především vitamin B1 a z minerálů hořčík a železo.

Tyto oříšky s máslovu chutí a jemným pryskyřicovým aroma se často používají při výrobě pest. Zkuste je rozmixovat s hrstí bazalkových lísků, olivovým olejem a česnekem, uskladněte v lednici a používejte do ještě teplých těstovin.

Stejně jako další oříšky a semínka můžete pinie kromě přímého mlsání použít do kaší, müsli nebo salátů či posypání dezertů.

Kupte si piniové oříšky v eshopu Grizly.cz.

Tagy: Ořechy Piniové oříšky   Kategorie: Potraviny

 

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 17 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

Související články

Pistácie

Pistácie
Pavel Ovesný   19. 04. 2014   Potraviny
Pistácie mají méně kalorií než ostatní oříšky a k tomu obsahují vitamíny E a K. Nejčastěji prodávají pražené a solené, koupit ale můžete naturální verzi. Vyrábí se z nich také výborná zmrzlina, nebo se objevují jako posyp sladkých i slaných dezertů.

Vlašské ořechy

vlassky-orech.jpg
Pavel Ovesný   03. 04. 2016   Potraviny
Vlašské ořechy jsou jako jediné ořechy bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Jsou přísadou do různého cukroví, využít se dají i ve slané kuchyni: namočte je společně se sušenými rajčata a poté nahrubo rozmixujte a použijte jako boloňskou omáčku na špagety.

Arašídy

Arašídy či také burské oříšky
Pavel Ovesný   25. 02. 2020   Potraviny
Arašídy jsou považovány za ořechy, ale z botanického hlediska se jedná o luštěninu. Mohou se pochlubit 25% bílkovin a zastoupením řady minerálů. Orestované buráky se hodí do kaši a müsli, populární jsou také v kung-pau nebo pad thai.

Lískové ořechy

Lískové ořechy
Pavel Ovesný   25. 12. 2012   Potraviny
Lískové ořechy patří k nejsladším oříškům vůbec, proto jsou často zastoupeny ve sladkém pečivu nebo se z nich vyrábí sladký krém. Z lískových oříšků se také vyrábí nápoj, který se hodí např. k přípravě müsli nebo kaší. Lisuje se z nich také olej, dříve se poměrně často vyráběl i u nás.