Pistácie jsou plodem stromu řečíku pistáciového, pocházejícího z oblastní střední Asie a Blízkého Východu. Tento strom dorůstá obvykle jen do 5 – 6 metrů výšky, ale může se dožít i stovek let. Oříšky na něm rostou v trsech, z jednoho stromu je možné sklidit i okolo 50 kilogramů. Mezi největší producenty pistáciových oříšků v současnosti patří Írán, Spojené státy, Turecko, Čína a Sýrie.
Jak jsou na tom pistácie výživově? Velmi dobře. Ve 100 gramů je zastoupeno okolo 20 procent bílkovin, 17 procent sacharidů a 49 procent tuku (tvořených především mononenasycenými mastnými kyselinami). Obsahuje také vitaminy A, B6, C, E a K a minerální látky jako vápník, fosfor nebo horčík.
Pistáciové ořechy se nejčastěji prodávají pražené a solené, koupit ale můžete nepraženou a nesolenou verzi. Podobně jako u jiných ořechů je k sehnání také pistáciová mouka nebo máslo. Vyrábí se z nich také výborná zmrzlina, nebo se objevují jako posyp sladkých i slaných dezertů, jako je turecký med, chalva a podobně. V kuchyni je můžete využít především do snídaňových kaší, müsli, na zpestření salátů a zkusit z nich můžete také rostlinný sýr výrazné zelené barvy.
Kupte si pistáciové oříšky v eshopu Grizly.cz.