Květákové kari s cizrnou

Květákové kari
Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: 35 minut
Ingredience:

polovina středního květáku, rozebraná na růžičky
1 a 1/2 hrnku uvařené cizrny nebo plechovka konzervované, včetně části nálevu
plechovka kokosového mléka (cca 400 ml)
rajčatová passata (cca 100 g)

1 velká cibule
2 stroužky česneku
2cm čerstvého zázvoru
2 lžíce kokosového oleje
1/2 lžičky celého římského kmínu
1 lžička hořčičného semínka (bílé či černé)

sůl
limetka
koriandrová nať

Postup:

Květák omyjeme a rozdělíme na drobnější růžičky. Na kokosovém oleji začneme smažit na drobno nakrájenou cibulku do zlatova. Ještě do horkého oleje přidáme lžičku (celého) římského kmínu a horčičného semínka. Uvolní se tak jejich aroma.

Jakmile cibule začne zlátnou, přistrouháme oloupaný zázvor (na jemno) a česnek a krátce osmahneme společně. Přidáme růžičky květáku, větší špetku soli a krátce vše orestujeme. Zaprášíme 2 lžičkami koření garam masala (nebo kari), velmi krátce osmahneme, aby ztmavlo a rozvonělo se.

Přidáme 5 lžic rajčatové passaty a za občasného míchání ji necháme společně s kořením zhoustnout. Přidáme cizrnu i s trochou nálevu/vývaru a vše zalijeme plechovkou kokosového mléka. Vaříme zhruba 15 minut bez poklice, aby se odpařila část vody a kokosové mléko se částečně zredukovalo na hustější omáčku. Vyzkoušíme květák, který by měl být měkký a uvařením lehce nasládký.

Na závěr dochutíme solí, limetkovou šťávou a pokud máme, také natí z čerstvého koriandu. Podáváme s rýží.

Související recepty