Morušovník je ovocný strom, pocházející původně z Číny. Daří se mu i v teplejších oblastech Evropy. Po dlouhá staletí se pěstuje i v tuzemsku, ovšem narazíte na něj spíše zřídka. Poznáte jej v létě podle tmavě fialových anebo bílých plodů, tvarem i velikostí nápadně připomínajících ostružiny. Moruše jsou však velmi choulostivé na zacházení, takže se v teplých středomořských oblastech, kde jsou nejrozšířenější, po otrhání rovnou suší na slunci a vyváží se už rovnou usušené.
Tímto způsobem se ještě zvyšuje koncentrace přírodního cukru (tvořeného především glukózou a fruktózou) a jejich sladkost. Medově chutnající sušená moruše je skutečnou pochoutkou, která zastíní i datle nebo fíky. Pro vysokou koncentraci živin bývá často řazena mezi superpotraviny. Plody obsahují vysoké hodnoty vitaminu C, dále vitamin K a celou řadu minerálních látek jako železo, vápník, fosfor, draslík či hořčík. V sušině se také skrývá na ovoce nečekaných 10% bílkovin.
Bílá moruše se po staletí využívá v tradiční čínské medicíně. Např. díky zastoupenému železu upravuje chudokrevnost nebo je jí mimo jiné přičítaný vliv na lepší kvalitu spánku. Jejími sušenými plody si můžete ozvláštnit svoji ranní porci vloček či kaši (přidávejte ji však až po dovaření a mírném vychladnutí), namočenou přes noc ji můžete rozmixovat do smoothies. “Zobat” se dají i samostatně, ale pozor, jsou vysoce návykové :).
Moruši si pro její medovou chuť okamžitě zamilujete. Nenechte se dvakrát přemlouvat a pořiďte si ji ještě dnes u Grizly.cz.