Černá sůl (ve skutečnosti spíše šedo-fialová) je druhem nerafinované vulkanické soli s výraznou chutí po vajíčkách, za kterou mohou její siřičité složky. Kromě nich obsahuje také železo a některé další minerály. Proti běžné soli v ní naopak není tolik zastoupen sodík.
Populární je zejména v Indii (pod názvem kala namak). Těží se sopečných oblastech právě v Indii, Pákistánu, Bangladéši a Nepálu. Podle ajurvédy má řadu prospěšných vlastností – např. pomáhá při nadýmání a pálení žáhy, či při mykotických kvasinkových onemocněních.
Použití černé soli
Mezi vegany je černá sůl oblíbená jako dochucovadlo evokující chuť vajec. Přidává se proto do tofu smaženice neboli “tofíček” (ideálně ještě se lžičkou lahůdkového droždí). Využít ji můžete i na dochucení bezvaječného leča nebo houbové smaženice. V jedné vitariánské restauraci jsem ochutnal raw “vejce” z avokáda, dochuceného právě černou solí (připomínající guacamole bez rajčat).
Pokud jí dosolíte cizrnovou či hrachovou mouku, získáte smícháním s vodou “těsto” na skvělé slané omelety nebo těstíčko na obalování. Ale hodí se také do salátů nebo pomazánek a při řadě dalších příležitostí, kde by se využila běžná sůl. Subjektivně solí o něco méně, takže ji můžete použít o třetinu až polovinu více. Siřičitý “zápach” poměrně rychle vyprchá, především tepelnou úpravou a zůstane jen slano-vajíčková chuť.
Kupte si černou sůl online a připravte si tofíčka nebo cizrnovou omeletu ještě dnes.