Mořská řasa zvaná Irský mech patří podobně jako známější agar mezi rostlinné alternativy želatiny. Narozdíl od agaru, který se musí alespoň krátce povařit, aby zhoustnul, se však Irský mech vařit nemusí a je tak jasným adeptem na použití i v živé (raw) kuchyni. “Mech” pouze stačí nechat nabobtnat ve vodě alespoň dvě hodiny, ale klidně i přes noc.
Poté je řádně properte pod tekoucí vodou a nechte okapat na cedníku. V kvalitním mixéru jej pak rozmixujte na hladkou gelovitou hmotu. Pro svojí neutrální chuť se hodí se jako ztužovadlo a pojivo do sladkých i slaných pochutin – do ovocných dezertů, oříškových “sýrů”, nevařených omáček, nápojů a podobně.
Ačkoliv roste také na atlantického pobřeží Ameriky a částečně též v některých oblastech Tichého oceánu, svůj název získal Irský mech právě díky částému výskytu v mořích obklopujících Irsko. V tomto ostrovním státě si získal věhlas nejen v kuchyni, ale také v lidovém léčitelství. Není divu – není totiž je skvělým pomocníkem v kuchyni, ale také štědrou zásobárnou prospěšných živin. Hojně se v něm vyskytuje vápník, síra, jód, draslík, selen a také vitaminy A, D, E nebo K. Za zmíňku stojí také zastoupení kolagenu, díky němuž se Irský mech používá v kosmetice.