Irský mech

Irský mech

Mořská řasa zvaná Irský mech patří podobně jako známější agar mezi rostlinné alternativy želatiny. Narozdíl od agaru, který se musí alespoň krátce povařit, aby zhoustnul, se však Irský mech vařit nemusí a je tak jasným adeptem na použití i v živé (raw) kuchyni. “Mech” pouze stačí nechat nabobtnat ve vodě alespoň dvě hodiny, ale klidně i přes noc.

Poté je řádně properte pod tekoucí vodou a nechte okapat na cedníku. V kvalitním mixéru jej pak rozmixujte na hladkou gelovitou hmotu. Pro svojí neutrální chuť se hodí se jako ztužovadlo a pojivo do sladkých i slaných pochutin – do ovocných dezertů, oříškových “sýrů”, nevařených omáček, nápojů a podobně.

Ačkoliv roste také na atlantického pobřeží Ameriky a částečně též v některých oblastech Tichého oceánu, svůj název získal Irský mech právě díky částému výskytu v mořích obklopujících Irsko. V tomto ostrovním státě si získal věhlas nejen v kuchyni, ale také v lidovém léčitelství. Není divu – není totiž je skvělým pomocníkem v kuchyni, ale také štědrou zásobárnou prospěšných živin. Hojně se v něm vyskytuje vápník, síra, jód, draslík, selen a také vitaminy A, D, E nebo K. Za zmíňku stojí také zastoupení kolagenu, díky němuž se Irský mech používá v kosmetice.

Potřebujete ztužit rostlinný sýr i vysokých teplot? Vytvořit ovocné želé? S irským mechem je to hračka.

 

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 17 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

Související články

Agar-agar

Agar-agar
Pavel Ovesný   10. 07. 2017   Potraviny
Agar-agar je rostlinná alternativa k želatině. Získává se vařením červené mořské řasy tengusa a posléze chlazením gelu, až ztuhne na pevnou konzistenci. Hodí se na výrobu rostlinných želé, ale také slaných aspoků nebo tlačenky.