Chilli

Chilli

Chilli papričky (sušenému prášku z nich se také často říká kajenský nebo kayenský pepř) jsou plodem exotických druhů křovitých paprik, rostoucích v tropech a subtropech. Pálení v ústech při konzumaci jídel s přidaným chilli způsobuje alkaloid kapsaicin, který má celou řadu zdravotních benefitů.

Mimo jiné přispívá k podpoře krevní cirkulace, zrychlení metabolismu, stimulaci žaludeční sekrece a tím k podpoře zažívání. V přiměřených dávkách působí chilli na žaludek lépe než pepř. Chilli je též považováno za protizánětlivé a antioxidační, probíhají průzkumy o jeho protirakovinnotvorných účincích. Jedna studie prokázala také prospěšný vliv při předcházení výkynům glukózy v krvi.

Tagy: chilli   Kategorie: Potraviny

 

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 17 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

Související články