Konopné semínko

Konopné semínko

Veganství » Jídelníček » Ořechy a semena » Konopné semínko

Konopné semínko obsahuje zhruba 34% bílkovin, 44% tuků a 12% sacharidů. Konopný protein je složený ze všech 20 aminokyselin včetně osmi esenciálních, pro tělo životně důležitých. Je také výborným zdrojem omega 3 mastných kyselin (navíc ve správném poměru k omega 6 mastným kyselinám – u konopí je tento poměr 1:3). Z minerálních látek oplývá množstvím vápníku a železa, fosforu, hořčíku, zinku, mědi a manganu.

Konopná semínka jsou k dispozici loupaná i neloupaná. Neloupaná semínka mají pevnou křupavou slupku, která není právě ideální k přímé spotřebě, takže se lépe hodí na přípravu konopného mléka. Loupané se hodí do kaší nebo cereálií, ale také do salátů. Výborný je také konopný olej, ať k přidání do salátů pro zvýšení vstřebatelnosti vitaminů rozpustných v tucích, nebo rovnou jako výživový doplněk.

Bílkoviny, omega 3, minerály a vitaminy. Konopné semínko je prostě superpotravina. Pořiďte si loupané do salátů či kaší.

 

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 17 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

Související články

Vlašské ořechy

vlassky-orech.jpg
Pavel Ovesný   03. 04. 2016   Potraviny
Vlašské ořechy jsou jako jediné ořechy bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Jsou přísadou do různého cukroví, využít se dají i ve slané kuchyni: namočte je společně se sušenými rajčata a poté nahrubo rozmixujte a použijte jako boloňskou omáčku na špagety.

Chia semínka

Chia semínka
Pavel Ovesný   25. 12. 2012   Potraviny
Chia semínka jsou důležitým zdrojem bílkovin a především omega 3 mastných kyselin. Díky obsahu celé řady antioxidantů, vitaminů (především řady B) a minerálních látek (vápník, železo, zinek, draslík, hořčík, fosfor) jsou řazeny mezi tzv. superpotraviny.