1/2 hrnku opražených lískových ořechů
1 hrnek uvařené cizrny (nebo 1 plechovka konzervované)
2 lžíce arašídového másla (nebo jiného ořechového másla či mletých oříšků)
2 lžíce kakaa (případně karobu)
1/2 hrnku vypeckovaných datlí, případně jiné sladidlo podle chuti (např. rostlinný sirup)
Klasická nutella je plná cukru a palmového tuku a chudá na bílkoviny. Pojďme si ukázat mnohem výživnější variantu s větším podílem lískových ořechů a také bílkovin, o které se postará oříškově chutnající cizrna.
Lískové ořechy zlehka opražíme na sucho na pánvi. Pokud je pak lehce promnete mezi dlaněmi, můžete se zbavit části slupek. Můžeme použít i suché ořechy, ale opražené mají výraznější chuť. Po opražení je vložíme do mixéru a rozmixujeme na sucho na hrubější mouku.
Přidáme ostatní ingredience (datle, cizrnu, kakao) a rozmixujeme do hladka. Ořechy rychle natáhnou přebytečnou vlhkost, pokud chcete ušetřit mixér a mít “nutellu” tekutější, můžete přidat pár lžic vývaru z cizrny nebo z namočených datlí.
Jedna praktická rada: pokud chcete opravdu hladkou konzistenci, je potřeba nejdříve začít ořechy. Pokud začnete mixovat vše najednou, směs okamžitě zhoustne a ořechy se nestačí ani v silném mixéru rozmixovat na jemno. Můžete zaexperimentovat s množstvím sladidla, uvedené množství je na jen decentně sladkou nutellu. Kvalitní kakao je poměrně hořké, pokud chcete ubrat sladidla, část kakaa nahraďte sladším, ale také čokoládově chutnajícím karobem.
V lednici vydrží cizrnová nutella 2 – 3 dny.
Sháníte cizrnu? Kupte si ji ještě dnes online v eshopu Grizly.cz.