1 kg bílé zeleniny
2 lžíce oleje
1 střední cibule
0,7 litru zeleninového vývaru
200 g uvařených jáhel
nastrouhaný čerstvý křen
sůl, bílý pepř, muškátový ořech
ocet
volitelně: rostlinná smetana na zjemnění
Křenová omáčka je takovou českou klasikou –s kynutým knedlíkem a v rostlinné variantě s opečeným tofu, tempehem či seitanem. Patříte k milovníkům křenu nebo jej nevyhledáváte? Klasické „smetanové“ omáčky jsou založené na bešamelu z bílé mouky a oleje. Pokud máte raději zdravější verze, můžete vyzkoušet naši variantu ze zeleniny. Ideální je použití „bílé“ zeleniny jako například cukety, pastináku, patizonu, brambor, petržele, celeru a dalších. Jen pozor, pokud chcete omáčku opravdu bílou, tak nezapomeňte cuketu oloupat. My z Vegmanie barvu tolik neřešíme a připravujeme omáčku z celých cuket díky prospěšnosti slupek pro náš střevní mikrobiom.
Postup:
Na oleji orestujte cibuli, a jakmile zesklovatí, přidejte pokrájenou a očištěnou zeleninu. Opékejte, dokud nezezlátne a poté zalijte vývarem. Osolte, opepřete a pod pokličkou duste do změknutí. Jakmile bude zelenina měkká, přidejte uvařené jáhly a rozmixujte ponorným mixérem. Omáčku můžete zjemnit rostlinnou smetanou.
Na závěr omáčku dochuťte kapkou octa, muškátovým oříškem a případně dosolte. Nastrouhaný křen přidejte až na závěr. Poté stačí nechat jen 5 minut probublat a můžete servírovat. Za nás doporučujeme celozrnný kynutý knedlík a opečený marinovaný seitan. Mňam.