Hlívový guláš

Hlívový guláš
Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: 30 minut
Ingredience:

1 hrnku instatní polenty / kukuřičné mouky
2 hrnky vody
sůl

1 velká cibule
500g hlívy ústřičné
3 stroužky česneku
100g (5 velký lžic) rajčatového protlaku
koření: sladká + pálivá paprika, kmín, bobkový list, nové koření
200 ml zeleninového vývaru
lahůdkové droždí

Postup:

Nejdříve si připravíme polentový knedlík, aby stačil vychladnutím získat dostatečně soudržnou konzistenci. Poměr kukuřičné mouky / polenty vyčteme na návodu (můžete se lehce lišit podle hrubosti), ale obecně platí zhruba 2 díly vody na 1 díl mouky. Vodu přivedeme k varu, osolíme ji. Přidáme polentu, vypneme olej a chvíli intenzivně mícháme, aby vzniklo hustější těsto. Poté ho můžeme buď přemístit na alobal či pečící papír, vytvarovat knedlík a zabalit jej. Druhou možností je použít vhodný rovný hrnek (200 ml), těsto přemístit do něj a utlačit lžící. Necháme jej pak zchládnout cca 30 minut a poté ho vyklopíme a pokrájíme. Jeden hrnek odpovídá 5 knedlíkům (běžná porce po dospělého muže).

Nechme tedy chládnout knedlík a pojďme se pustit do guláše. Cibuli pokrájíme podélně na měsíčky a na oleji je osmahneme až do zlatova. Mezitím si očistíme hlívu a pokrájíme na menší kousky. Zezlátlou cibulu zaprášíme lžičkou sladké a lžičkou pálivé papriky a půl lžičkou kmínu. Přidáme nasekaný česnek a vzápětí pokrájenou hlívou. Krátce orestujeme, pokud hlíva pustí vodu, necháme ji vydusit, v opačném případě na začátku přidáme malé množství vody a opět necháme hlívu několik minut podusit a zmenšit objem.

Poté vše podlejeme zeleninovým vývarem (nebo zeleninovým bujónem rozmíchaným v horké vodě), přidáme 2-3 bobkové listy a několik kuliček nového koření a na mírnějším plameni a za občasného míchání necháme 10 minut dále dusit a propojit chutě. Nakonec přidáme rajčatový protlak, 2 lžíce lahůdkového droždí a podle chuti dosolíme a dusíme za občasného míchání dalších 10 minut.

Související recepty