1 větší lilek
1 cibule
1 balíček uzeného tofu
2 střední rajčata
2 lžíce kukuřice
česnek
bylinky (oregáno, bazalka, popř. provensálské koření)
50 g veganského sýru (např. Violife)
sůl
Lilek důkladně omyjeme a rozkrojíme podélně na polovinu. Nožem cca 2 cm od okraje vyřežeme oválný otvor a pak vnitřní část opatrně nakrojíme podélně i příčně. Dužinu vydlabeme lžící a odložíme ji na talíř. Vzniklý důlek lehce nasolíme a necháme mírně vypotit. Díky tomu se lilek rychleji upeče.
Na oleji necháme zpěnit na drobno pokrájenou cibuli. Uzené tofu pokrájíme na malé kostičky a jakmile cibule začne zlátnout, přidáme ho k ní na pánev. Občas promícháme a necháme tofu zlehka opéct. Vydlabaný vnitřek lilku nasekáme a přidáme na pánev. Ten velmi rychle nasákne olej, takže ihned přidáme oloupaná rajčata, pokrájená na malé kostky. Necháme podusit, dokud lilek nezměkne, v případě potřeba ještě vše zlehka podlijeme vodou. Přidáme sterilovanou kukuřici, osolíme a přidáme bylinky (nejlépe čerstvé). Krátce společně promícháme a stáhneme z ohně.
Z lilku ubrouskem vysušíme přebytečnou vodu. Naplníme ho opatrně směsí a vložíme do zapékací misky, remosky nebo na plech. V předem rozehřáté troubě nebo remosce ho pečeme na 180 °C, dokud nezměkne. Ke konci přidáme nastrouhaný veganský sýr a nemáme jej roztéct.
Lilky opatrně vyjmeme a na talíři je servírujeme s uvařenými brambory nebo zeleninovým salátem.