200g strouhaného kokosu
hrst vypeckovaných datlí
skořice
Vypeckované datle promáčkneme (občas se v nich skrývá zapomenutá pecka) a zalejeme studenou vodou. Necháme je 2 hodiny, ale nejlépe přes noc nabobtnat. Poté přebytečnou vodu slejeme, bude příjemně sladká a můžete ji schovat pro další použití. Datle s malým množstvím vody krátce rozmixujeme na kašovitou hmotu.
Vložíme ji do střední mísy a přidáme 2/3 strouhaného kokosu (zbytek necháme na obalení) a skořici podle chuti. Vše rukama důkladně promícháme a prohneteme, ať se datle s kokosem spojí na kompaktní těsto. Pokud je příliš řídké, můžeme jej nechat 15 minut odležet v lednici. Chladem a nasáknutím tekutiny lépe ztuhne.
Malý kousek “těsta” je nejlepší nejdříve pevněji zmáčknout v dlani a poté mezi dlaněmi vytvarovat kuličku. Ty pak obalíme ve zbylém kokosu.
Tipy:
- Kokos v těstu můžeme částečně nahradit na sucho rozmixovanými semínky (dýňové, slunečnicové, sezamové). Také si jimi můžete vypomoci, pokud bude těsto příliš řídké. Na obalené kuliček můžeme využít sezamová semínka, karob nebo kakao (zvláště, pokud se vám kuličky budou zdát příliš sladké).
- Pokud máte silnější mixér a potřebuje kuličky rychle pro nenadálou příležitost, můžete datle s malým množstvím vody rozmixovat rovnou. Propojení s kokosem ale bude pracnější.
- Mám vyzkoušeno, že většina běžně dostupných strouhaných kokosů je příliš jemná a vysušená. Kuličky pak špatně drží tvar. Nejvíce se mi osvědčil strouhaný bio kokos od Country Life, který je hrubější, voňavější a zbylo v něm více tuku.