Salát z červené řepy

Salát z červené řepy
Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: 20 minut
Ingredience:

2 bulvy červené řepy
3 lžíce oleje
2 lžíce veganské zakysané smetany
1 lžíce černého hořčičného semínka
pepř
sůl
asafoetida
šťáva z citronu

Postup:

Červenou řepu uvařenou ve slupce oloupeme a její 2/3 nastrouháme na hrubém struhadle, zbývající 1/3 na jemném struhadle. Během vaření řepy si připravíme čons, díky kterému koření rozvine svou chuť a uvolní účinné látky – na pánvi rozpálíme rostlinný olej a přisypeme hořčičné semínko – nyní je nutné pánev zakrýt poklicí, jelikož semínko vyskakuje z pánve.

Jakmile semínka vypukají, přidáme dle chuti asafoetidu a mletý černý pepř a necháme chvíli opražit na pánvi. Hotový čons smícháme s nastrouhanou řepou a zakysanou smetanou a dochutíme solí, citronovou šťávou a dle chuti případně mletým cukrem.

PS: asafoetida, nebo-li čertovo lejno, je pryskyřice z kořenů tropických stromů rodu Ferula. Svůj český název získala pro velmi specifickou vůni. Používá se v indické kuchyni.

Související recepty