1 větší cibule
hrnek loupané červené čočky
2 hrnky vody
3 větší brambory
2 mrkve
menší hrst nadrobno natrhaných růžiček květáku
2 cm kousek zázvoru
1 lžička římského kmínu
1 lžička horčičného semínka
1/2 lžičky soli
koření: garam masal, sůl, sójová omáčka, popř. kousek zeleninového bujónu
V indické kuchyni je dhál synonymem pro luštěninová jídla. Dhálů existují desítky druhů. Tento z červené čočky patří mezi ty nejklasičtější. Oproti autentickému pojetí je zjednodušený pro kratší přípravu i v běžných pracovních dnech. Pojďme na to.
Na řepkovém oleji začneme smažit na drobno nakrájenou cibulku do zlatova. Ještě do horkého oleje přidáme lžičku (celého) římského kmínu a horčičného semínka. Uvolní se tak jejich aroma. Jakmile cibule začne zlátnou, přistrouháme zázvor (na jemno) a krátce osmahneme společně. Přidáme podle chuti garam masala (pokud nemáme, podobně poslouží i kombinace kari a chilli con carne), velmi krátce jej osmahneme, aby ztmavlo a rozvonělo se, ale nezhořklo. Zalijeme vařící vodou, poctivě osolíme (část soli do sebe natáhnou brambory) a přidáme červenou čočku (poměr čočky ku vodě je zhruba 1:2).
V první fázi čočka začne nasávat vodu a není nutné ji tolik míchat. Připravíme si mezitím zeleninu, kterou pokrájíme na malé kousky, aby se stačila dobře provařit. Zhruba po půlhodině by se měla čočka začít rozpadat a utvořit hustou kaši. Podle toho je vhodné odhadnout správnou dobu, kdy do hrnce přidávat zeleninu, aby byla “akorát”: nejdříve na kostičky nakrájené brambory, později květák a nakonec mrkev. Využít můžeme i jinou zeleninu – cuketu, dýni, batáty atd.
Jakmile čočka vstřebá veškerou vodu, je třeba ji pravidelně tu a tam zamíchat, aby se nepřipalovala. Pokud by byl dhál příliš hustý, přelejte vodu. V určitý okamžik dhál zkašovatí a začne probublávat a prskat “jako sopka”. Vyzkoušejte zeleninu a pokud je uvařená, máme hotovo. Podle chuti přidáme ještě sůl nebo trochu sypkého zeleninového bujónu, rozetřený česnek (v originálním receptu se přidává hned k cibuli, ale tak se jeho aroma zcela ztratí), pořádně zamícháme.
Pokud máte čerstvou nať koriandru, nasekejte ji na úplný závěr a zamíchejte do ještě horkého dhálu. Ideální příloha je jasmínová rýže.
Dhál je jedno z těch vděčných jídel, kterých můžete uvařit větší množství (jeho příprava trvá přece jen o něco déle). Chutě se v něm prolnou a můžete si ho ohřát i další den. Indové ho však vaří vždy čerstvý.
Červenou, zelenou, žlutou, hnědou i černou čočku koupíte online v eshopu Grizly.cz.