1 balení nudlí soba (300 g)
balíček uzeného nebo smaženého tempehu
200 g kysaného zelí
sůl, pepř, lahůdkové droždí
2 lžíce rostlinného oleje
2 větší cibule
1 lžička třtinového cukru
1 lžička ume octa (můžeme použít i rýžový nebo jablečný a podle chuti přidat trochu soli)
Nudle soba se chutí přibližují haluškům či chlupatým knedlíkům. Proč je tedy nevyužít v báječné kombinaci s tempehovou “slaninkou”, kysaným zelím a lahůdkovým droždím?
Cibuli pokrájíme na půlměsíčky a necháme pozvolna smažit na oleji. Občas ji promícháme a zaměříme se na přípravu nudlí. V hrnci necháme uvařit vodu, osolíme ji a uvaříme v ní nudle soba podle návodu. Stačí je provařit 3 minuty a po chvíli odstátí zcedit. Mezitím pokrájíme tempeh na menší kostky.
Cibule už bude pravděpodobně zlátnout. Přidáme lžičku třtinového cukru, chvílí společně osmahneme a přidáme lžičku ume octa. Ten se postará o báječnou slano-kyselou chuť cibulky. Počkáme několik dalších minut, dokud se tekutina neodpaří. Cibulku zatím přemístíme na talíř a přebytečný olej necháme odkapat na pánev.
Na ní za občasného míchání ohřejeme tempeh. Pokud jej chcete křupavější, přidejte ještě lžíci oleje a pár minut navíc. Poté zamícháme na pánev zcezené nudle. Nakonec přidáme kysané zelí a jen velmi rychle ho necháme lehce prohřát, aby neztratilo cenný vitamín C.
Na talíři nudle posypeme čerstvě mletým pepřem, lahůdkovým droždím a dozdobíme zkaramelizovanou cibulkou. Dobrou chuť.