Zeleninové rizoto

Zeleninové rizoto
Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: 35 minut
Ingredience:

1 hrnek celozrnné rýže
1 cibule
1/2 menšího pórku
1/2 menší cukety
1 mrkev
1 červená paprika
5 hlaviček žampiónů
2 lžíce hrášku (sterilovaného nebo mraženého)
2 lžíce kukuřice (sterilovaného nebo mraženého)
100 ml zeleninového vývaru

Postup:

Příprava celozrnné rýže zabere zhruba dvojnásobek času. Oproti klasické bílé rýži ale získáte více vlákniny, minerálů, vitamínů a delší pocit sytosti. A to dost pádných důvodů celozrnnou rýži alespoň občas do jídelníčku zařazovat.

Dobu vaření zkrátíme, pokud ji na několik hodin namočíte do vody. Opět platí, že na přípravu 1 hrnku rýže použijeme 2 hrnky vody. Dáme si ji vařit alespoň půl hodiny před přípravou ostatních surovin. Celkový čas vaření celozrnné rýže je 40 – 45 minut.

Oloupeme cibuli a pokrájíme ji na drobno. Na pánev nalejeme 2 lžíce oleje a necháme jej rozehřát. Přidáme cibuli a zvolna ji smažíme do lehkého zlátnutí. Mezitím si očistíme a pokrájíme zeleninu. Varianty záleží na sezóně, já jsem je volil tak, aby bylo rizoto co nejvíce barevné – pórek, cuketu, mrkev, červenou papriku a také několik hlaviček žampiónů. Vše pokrájíme na malé kostky.

Jakmile cibule začne zlátnout, přidáme na pánev nejdříve pórek, mrkev a žampióny, které potřebují delší čas. Občas směs promíchneme a po několika minutách přidáme i cuketu a papriku. Po několika dalších minutách občasného míchání bude zelenina vhodně měkká. Přidáme uvařenou rýži, hrášek, kukuřici a vše podlejeme zeleninovým vývarem. Za stáleho míchání necháme propojit chutě a odpařit přebytečnou tekutinu.

Ochutnáme a podle vlastních preferencí případně dosolíme a opepříme. A talíří posypeme gomasiem nebo posypkovým semínkovým “sýrem”. Dobrou chuť.

 

Je libo rýži na kaši, rizoto či sushi? Vyberte si ze široké nabídky rýže v e-shopu Grizly.cz.

Související recepty