Dýňový hummus

Dýňový hummus
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 45 minut
Ingredience:

půl menší dýně hokkaidó
1 hrnek uvařené / plechovka konzervované cizrny
2 stroužky česneku
1 lžíce tahini – sezamové pasty
1 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky římského kmínu
sůl, pepř
citrónová šťáva podle chuti

Postup:

Cizrnu připravíme běžným způsobem nebo sáhneme po konzervě (čerstvě uvařené se však zdaleka nevyrovná).

Dýni očistíme, rozkrojíme a lžící vydlabeme vnitřek se semínky. Dužninu pokrájíme na měsíčky či větší kostky, osolíme a zakapeme olivovým olejem. Pečeme 25 – 30 minut na 180 stupňů, dokud nebude dýně měkká.

Mezitím oloupeme česnek.

Jakmile máme dýni i cizrnu připravenou, nejdříve nadrtíme římský kmín (pokud používáte ruční mixér), ve stolním mixéru je dáme do prázdné nádoby a pustíme několik otáček. Čerstvě namixovaný má mnohem výraznější aroma než drcený kupovaný. Přidáme vše ostatní – upečenou dýni, cizrnu, tahini, česnek, olivový olej, sůl a pepř.

Rozmixujeme do hladka. Ochutnáme a podle chuti ještě dosolíme nebo okyselíme citrónovou šťávou. Proti klasickému hummusu je tento lehčí a také sladší. Můžeme ho použít jako pomazánku na pečivo, ale také jako dip k pečené zelenině.

Související recepty