1 hrnek červených fazolí
1/2 hrnku vývaru z fazolí
100g sójového masa (nebo 200g seitanu natural)
1 velká cibule
1 červená papriku
1 konzerva krájených rajčat (nebo hrnek čerstvých)
1 lžíce rajčatového protlaku
3 stroužky česneku
1 lžičku sladké papriky
1/2 lžičky chilli (mleté nebo vločky)
1/2 lžičky římského kmínu
sůl a čerstvě mletý pepř
nať čerstvého koriandru
2 lžíce oleje
Fazole namočíme na 10 – 12 hodin do vody. Poté vodu vylejeme, nahradíme čerstvou, mírně osolíme a uvaříme do měkka (75 – 90 minut).
Sójové maso připravíme podle receptu na výpečky (tzn. uvařte ve vývaru, namarinujte a upečte). Jinou možností je použít seitan (připravte marinádu a opět upečte) nebo využít koupené Sviadnovské ďobáčky (což jsou hotové nudličky ze sójového masa). Získáte tak šťavnaté kostky.
Cibuli oloupejte a prokrájejte na hrubější kostky. Papriku omyjte, zbavte jadřince a pokrájejte na centimentové kostky. Česnek oloupejte a nasekejte na drobno.
Na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a pokrájenou cibuli nechejte osmahnout, dokud nezačne zlátnout. Přidejte římský kmín a sójové maso. Krátce společně orestujte a přidejte pokrájenou papriku. Nechce krátce vydusit, přidejte papriku (koření), chilli a česnek. Nechte společně rozvonět, zalejte vývarem z fazolí, krájenými rajčaty, lžící rajčatového protlaku a osolte.
Nechejte společně dusit, dokud se část vody neodpaří a “omáčka” nezhoustne. Na závěr přidejte fazole a nechce společně chutě prolnout. Ochutnejte a podle chuti ještě dolaďte solí či mletým pepřem. Na úplný konec nasekejte dva tři stonky koriandrové natě, promíchejte a stáhněte z ohně.
Jako příloha se hodí pečivo nebo lepivější druhy rýže.
Mungo, adzuki, pinto, černé oko a další druhy fazolí koupíte online v eshopu Grizly.cz.