Česneková pomazánka

Česneková pomazánka
Počet porcí: 3 porce
Doba přípravy: 10 minut
Ingredience:

varianta z tofu
1 balíček natural tofu
4 větší stroužky česneku
2 lžíce tahini pasty
1 lžička lahůdkového droždí
1/2 lžičky cibulového prášku
sůl

ořechová varianta
60g kešu
4 větší stroužky česneku
1 lžička lahůdkového droždí
1/2 lžičky cibulového prášku
sůl

Postup:

Jak připravíte máslové a tvarohové pomazánky v čistě rostlinném podání? Základními surovinami jsou oříšky (nejvhodnější jsou tofu nebo mandle), oříšková a semínková másla, tofu a případně jejich kombinace. Oříškové varianty jsou tučnější a chutnější, ale budete si muset sáhnout hlouběji do kapsy. Pojďme si ukázat příklad na česnekové pomazánce.

Tofu zbavíme přebytečné vody a nastrouháme na jemném struhadle. Česnek oloupeme a nastrouháme nebo protlačíme společně k tofu. Přidáme dvě lžičky tekutější část z tahini pasty (vhodná je nepražená). Ochutíme solí, lahůdkovým droždím, volitelně i cibulovým práškem.

Ořechy kešu namočíme přes noc do studené vody. Ráno ji vylejeme a kešu nejdříve rozmixujeme s menším množstvím vody (aby směs byla co nejhustší). Přidáme nasekaný česnek, sůl a lahůdkové droždí a ještě chvíli společně mixujeme.

Česnekovou pomazánku podáváme na čerstvém pečivu, se snítkou pažitky nebo petrželky. Výborně se k ní hodí také čerstvé klíčky.

Pavel Ovesný   Tagy: česnek Kešu Tahini Tofu   Kategorie: Pomazánky

Související recepty