1/2 hrnku chia semínek
2 hrnky kokosového mléka (můžete využít i jiné rostlinné)
1 lžička rostlinného sirupu
čerstvé ovoce na dozdobení
skořice, kakao…
Chia semínka, podobně jako lněná, vytváří při namočení gelovitou konzistenci. Díky tomu se sice špatně klíčí, ale zato jde o skvělé pojivo a také možnost zdravého zahuštění. Velké popularitě se těší především chia puding.
Postupy na jeho přípravu se podle použitých ingrediencí recept od receptu malinko liší, ale hlavním principem je smíchání semínek s tekutinou a jeho ztuhnutí ve skleničce do podoby gelu. Já ho dělám takto: na 1 díl chia dávám 4 díly tekutiny, což v praxi znamená 1/2 hrnku chia semínek a 2 hrnky kokosového mléka. To je tučnější, ale výsledek je skutečně dezertní. Přidám ještě lžičku javorového nebo datlového sirupu, zamíchám ve skleničkách a nechám bobtnat.
První půlhodinku je vhodné vše ještě jednou či dvakrát promíchat, aby se gel vyvořil rovnoměrně. Většinou tak chia puding zakládám v průběhu vaření oběda či večeře, abych na něj mohl chvíli dohlédnout. Pak jej nechte ztuhnout a vychladit v lednici. Nakonec je dozdobte nakrájeným ovocem, posypejte některým ze sladkých koření. Nebojte se, nabiti úspěchy, pustit do nových variací – třeba dvoubarevné kombinace: např. mixnout borůvky už rovnou s mlékem, nechat zatuhnout a pak udělat třeba druhou, oranžovou meruňkovou vrstvu.