120 – 150g mladých lístků bršlice
10 g soli
100 ml za studena lisovaného oleje
volitelně oříšky či semínka
Bršlice kozí noha je široce rozšířený plevel, kterému se výborně daří především ve vlhčím prostředí. Obzvláště mladé, ne zcela rozvinuté, lesknoucí se lístky, mají příjemnou, lehce kořeněnou chuť (koukněte na fotky pod receptem). Zkuste nasbírat hlavně je, rozvinuté a starší listy jsou aromatičtější a nechutnají tak dobře.
Lístky bršlice doma opláchněte, nechejte okapat a přemístěte do mixéru. Přidejte sůl a olej a rozmixujte. Volitelně můžete přidat kešu oříšky, slunečnicová či dýňová semínka a pokud stojíte o pikantnější chuť, pak také česnek. Olej volte spíše neutrálnější chuti, jako je slunečnicový či řepkový, za studena lisovaný.
Pesto přemístěte do čisté skleničky, přilejte trochu oleje nahoru, které pesto oddělí od styku se vzduchem a uchovávejte v lednici max. 3 – 4 týdny.