120 – 150g g medvědího česneku
10 g soli
100 ml za studena lisovaného oleje
Medvědí česnek v posledních letech hojně zpropagovala média a bohužel v některých lokalitách probíhá doslova drancování. Při jeho sběru se prosím chovejte ohleduplně k přírodě. Z každé rostliny utrhněte jen několik listů opatrně tak, abyste nepoškodili cibulku, ze které roste.
Listy doma opláchněte, nechejte okapat a přemístěte do mixéru. Přidejte sůl a olej a rozmixujte. Silice z medvědího česneku jsou hodně výrazné, takže chuť přirozená chuť oleje se v pestu příliš neprosadí. Protože medvědí česnek je lokální surovina, volte i lokální olej – řepkový, slunečnicový nebo konopný. Určitě však za studena lisovaný, který si zachovává nejvíc výživných látek.
Pesto přemístíme do čisté skleničky a uchováme jej v lednici. Pokud jej nebudete okamžitě využívat, přilejte trochu oleje nahoru, které pesto oddělí od styku se vzduchem, a tak ještě lépe zakonzervují. Takto upravené pesto vydrží několik týdnů.
Výborné je zamíchané do teplých těstovin, ale také v tenké vrstvě na tousty.