300 g žlutého hrachu
100 ml tučnějšího rostlinného mléka
3 stroužky česneku
koření: sůl, majoránka, lahůdkové droždí
2 větší cibule
řepkový olej
Půlený žlutý hrách se namáčet nemusí, přesto pokud mám čas, jej alespoň na dvě hodiny namočím. Důvodem jsou antinutriční látky, které obsahují všechny luštěniny. Namočením a vylitím vody se části z nich zbavíme a pomůžeme tak lepší stravitelnosti. Hrách v hrnci zalejeme dvojnásobkem vody, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme na mírnějším ohni cca tři čtvrtě hodiny, v případě namočení je doba varu o 10 minut kratší. Hrách by měl být zcela měkký, až lehce rozvařený.
Poté hrách i s vodou přeneseme do mixéru, přidáme 100 ml nejlépe domácího rostlinného mléka (sáhněte po tučnějším, např. mandlovém nebo konopném, tuk vylepší chuť kaše) a lžíci lahůdkového droždí a rozmixujeme do hladka. Kaši nalejeme zpět do hrnce, necháme chvíli společně provařit. Na konci přidáme prolisovaný česnek a majoránku, zamícháme a stáhneme z ohně.
Hrách je sám o sobě dost výživný, takže si vystačíme s dlouho a pomalu smaženou cibulkou, pokrájenou na měsíčky. Pokud ale vzpomínáte na školní jídelnu, kde kaši podávali s párkem či uzeným, výborně se ke kaši hodí na tenké plátky opečený uzený tempeh nebo si připravte malou omeletu z hrachové mouky a černé soli.
Sháníte žlutý či zelený hrách? Kupte si ho ještě dnes online v eshopu Grizly.cz.