hrnek (či plechovka) bílých fazolí
2 lžíce řepkového oleje
8 – 10 sušených rajčat
sůl, chilli na dochucení
Zbyly vám uvařené bílé fazole a nevíte, co s nimi? Vyzkoušejte tuto jednoduchou, ale dobře chutnající pomazánku. Hrnek uvařených fazolí (ideálně i se lžící vody, v nichž se vařily, či nálevu z plechovky), na menší kousky pokrájená sušená rajčata a 2 lžíce řepkového oleje (můžete také použít olej z rajčat, pokud je maté naložené) vložíme do mixéru a mixujeme do hladka. Jelikož sušená rajčata bývají kvůli lepší konzervaci často nasolená, raději nesolíme předem, ale ochutnáme až po mixování a podle potřeby dochutíme. Příznivci pikantnějších chutí mohou přidat trochu práškového chilli koření. Podáváme s pečivem, případně na toastech či topinkách. Pomazánka vydrží v lednici zhruba 2 dny.
Mungo, adzuki, pinto, černé oko a další druhy fazolí koupíte online v eshopu Grizly.cz.