Obalovaný sírovec s bramboro-řepovým salátem

Obalovaný sírovec
Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: 40 minut
Ingredience:

Houby
300 – 500 gr sírovce (případně jiné houby)
hrašku na obalování

Salát
4 středně velké brambory
2 větší červené řepy
1 menší cibule
1/4 menšího celeru
1/2 hrnku sterilovaného nebo mraženého hrášku
1/3 hrnku sojanézy

Postup:

Sírovec žlutooranžovýje dřevokazná houba z čeledi troudnatcovitých. Objevuje se na kmenech živých listnatých stromů, jak ovocných stromech v alejích, sadech a zahradách, tak i na vrbách, akátech a dalších listnáčích u řek nebo v lese. Zatímco pro strom znamená parazita, vyvolávající hnilobu a tím i zánik stromu, mladé plodnice tohoto druhu sírovce jsou jedlé a chutné. Mají lehounce nakyslou chuť, hodí se do polévek, gulášů, omáček anebo klasicky obalované jako řízek. Tak si ho připravíme také dnes. Ale začneme bramboro-řepovým salátem (můžete pochopitelně zvolit i méně pracnou přílohu, např. vařené brambory.)

Brambory a červenou řepu oloupeme a pokrájíme na zhruba centrimetrové kostky. Vložíme je do remosky nebo zapékací misky, posolíme a lehce zakapeme olejem. Pečeme do změknutí zhruba půl hodiny na 200 °C a necháme vyhladnout.

Brambory a řepa

Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji najemno. Oloupeme celer a postrouháme na jemném struhadle.

Hrášek celer cibule

Do mísy vložíme vychladlou řepu, cibuli, celer, hrášek a sojanézu, pořádně promícháme a necháme ještě vychladit.

Základ salátu

Sírovec očistíme a podle toho, jak máme velké plodnice, případně i pokrájíme. V misce smícháme hrašku s vodou na konzistenci hořčice, namáčíme do ní plátky sírovce a na pánvi smažíme z obou stran do zlatova. Stejným postupem můžeme připravi i jiné houby (hlívu, žampióny…)

Sírovec plátky

Související recepty