špagety
kostka uzeného tofu
2 stroužky česneku
půl pórku
2 lžíce lahůdkového droždí
1 lžička cibulového prášku
Špagety uvaříme v osolené vodě podle návodu na skus. Já mám nejraději celozrnné špagety Alnatura, které nejenže dobře chutnají, ale mají díky přirozené vláknině a minerálům a vitaminům ze slupky i výrazně vyšší výživnou hodnotu.
Mezitím pokrájíme uzené tofu (musí být pevné, ideálně značka Sunfood) na drobné kostičky. Orestujeme je na 3 lžících olivového oleje dokřupava. Před koncem přidáme nadrobno posekaný česnek, který pouze necháme rozvonět. Tofu s česnekem odložíme z pánve.
Na zbytku oleje orestujeme na tenká kolečka pokrájený pórek, dokud nezměkne. Zasypeme ho pak lahůdkovým droždím, domácím cibulovým práškem, několikrát promícháme a zalijeme horkou vodou (nebo ještě lépe zeleninovým vývarem). Několik minut podusíme a zalijeme rostlinnou smetanou (mandlovou, sójovou…). Já jsem v tomto případě použil domácí rýžový jogurt, který omáčce přidal lehce nakyslou chuť. Necháme 2 minuty společně provařit.
Na talíř naservírume špagety, polejeme omáčkou a dozdobíme tofu s česnekem. Kdo má rád pikantnější chutě, přidá ještě čerstvě namletý pepř.