hrnek naklíčeného hrachu
hrnek menších žampiónů
1 středně velký pórek
1 středně velká cuketa
Jídel z hrachu bylo v mém jídelníčku dlouho poskromnu, ale co jsem objevil pučálku, naklíčený je teď na mém talíři častým návštěvníkem. Narozdíl od cizrny, která mi po klíčení příjde hodně vysušená, hrách zůstáva stále plný a po opražení lehce křupavý a zesládlý. Dostatečně naklíčený je zhruba za tři dny a je to opravdu jídlo za pár korun. Syrový naklíčený mi přišel trochu těžký na žaludek, ale i když opražením příjdete o enzymy, stále zůstane výborná stravitelnost. Můžete si ho připravit na pánvi rovnou větší množství, ochutit a pak skladovat ve sklenici v lednici a přidávat ho do salátů či polévek jako zdroj bílkovin.
Tenhle recept je párminutová rychlovka. Na oleji jsem lehce osmahnul hrnek menších žampiónů, po zhruba dvou minutách přidal hrách, na menší kousky pokrájenou cuketu a na tenká kolečka pokrájený pórek. Chvíli jsem vše společně orestoval, osolil a podlil trochou vody. Směs jsem dusil zhruba 5 minut, na konci pro oživení zakápnul trochou tamari. Správný šmrnc přidá i špetka čerstvě namletého pepře.
Jako přílohu jsem zvolil křupavý – nasucho krátce opečený – plackový pita chleba, který už si říkal o spotřebu. Alternativou by mohl být i některý lepivější druh rýže (např. jasmínová), pak bych ale směs podlil trochu více, aby měla i nějakou tu “šťávu”.