600 g brambor
cca 200 g polohrubé mouky
sůl
1 velká cibule
půl sáčku kysaného zelí
1 balíček uzeného tofu
Česká klasika ve veganské verzi bez vejce a uzeného. Brambory oloupáme a nastrouháme na jemném struhadle. Necháme chvíli uležet, vymačkáme přebytečnou vodu a vodu odlijeme. Přidáme mouku, sůl a pořadně promícháme. Měla by vzniknout tužší hmota, aby se knedlíky ve vodě nerozpadaly. Z těsta vykrajujeme lžící namočenou v horké vodě knedlíky (případně je dotvarujeme v rukách), po vložení do hrnce je podebereme. Vaříme je zhruba 10 minut, kdy by měly vyplavat na hladinu.
Mezitím si pokrájíme uzené tofu na malinké kostičky (cca 2x2mm) a orestujeme je na oleji, dokud se na nich nevytvoří křupavá kůrčička. Zatím je odložíme na talíř, oloupanou cibuli pokrájíme na měsíčky, necháme pomalu smažit na oleji. Po několika minutách přidáme lžíci cukru a necháme zkaramelizovat. Fajšmekři mohou na konci cibulku lehce zakápnout octem.
Chlupaté knedlíky smícháme s kysaným zelím, tofu “slaninkou” a zkaramelizovanou cibulkou. Na talíří je posypeme lahůdkovým droždím a čerstvě namletým pepřem.