6-8 velkých pevných rajčat
balení sójového granulátu
2 lžíce sójové omáčky
koření (paprika, pepř, italské bylinky)
1 hrnek kuskusu
2 lžíce olivového oleje
strouhaný veganský sýr na zapečení
Plnění rajčat je větší piplačka než u paprik, ale spojení s kuskusem, sójovým granulátem a italskými bylinkami stojí rozhodně za to. Opět jde o plnohodnotné, ale lehké letní jídlo.
Jak na to? Na plotně necháme vařit sojový granulát s výraznějším kořením a sojovou omáčkou. Mezitím vybereme větší pevná rajčata, odkrojíme horní část a vydlabeme je opatrně lžičkou. Na pánvi orestujeme pórek, přidáme vymačkaný granulát, dužinu z rajčat, připravený kuskus (zalitý horkou vodou v poměru 1:1), italské koření, sůl, pepř a dobře promícháme.
Rajčata naplníme směsí, zakápneme olivovým olejem (případně nahoru nastrouháme nějaký veganský sýr – Violife, Veganline) a pečeme v troubě půl hodiny na 200°C.