Borůvkový tofu cheesecake

Borůvkový tofu cheesecake
Ingredience:

korpus:
1 1/2 šálku mouky (můžete také použít celozrnnou mouku, nejlépe 70% celozrnné)
1/4 lžičky mořské soli
1/4 šálku roztaveného kokosového oleje (nebo oleje dle výběru)
1/4 šálku studené vody

tofu krém:
400 g tofu
špetka soli
1/4 lžičky vanilkového prášku
1/4 šálku citrónové šťávy
1/3 šálku javorového sirupu
2 lžíce tahini (nebo jiného oříškového másla)
1 polévková lžička škrobu

poleva:
1/2 šálku borůvek
kapka citronové šťávy
1 polévková lžíce kuzu zředěného malým množstvím studené vody
1 lžička agaru
1 nebo 2 lžíce rýžového sladu
voda

Postup:

Smíchejte mouku, sůl a olej vidličkou, dokud se dobře nepromíchá. Pak za stálého míchání pomalu přidávejte studenou (!) vodu. Rukama vypracujte těsto a hněte jej asi 2 minuty. Těsto umístěte na nelepivý povrch (např. silikonovou pečicí podložku či pečící papír). Válečkem vytvořte kruh o tloušťce 1 cm, tak, aby vešel do vaší pečící formy. Těsto těsně přikryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě při teplotě 190° C asi 15 minut. Poté odstraňte alobal a pečte dalších 10 minut. Pak jej nechte vychladnout.

Suroviny na krém přidejte do mixéru a mixujte úplně do hladka. Nalejte na vychladlé těsto, rovnoměrně rozetřete a pečte asi 25 minut při teplotě 170 °C. V malém hrnci smíchejte borůvky, citronovou šťávu, rýžový slad a dostatek vody, aby bylo vše pod hladinou. Směs přiveďte k varu a vařte asi 10-15 minut. Pomalu přidejte kuzu a agar, nechte ještě minutu provařit. Polevu přelejte přes dort a nechte vychladnout.

Poznámka: Tento dort nijak zvlášť sladký – pro větší sladkost přidejte do krému ještě více javorového sirupu nebo rýžový slad.

Související recepty