– mrkev
– petržel – kořen
– celer
– cibule
– bobkový list – vavřín
– libeček
– petržel – nať
Zeleninu a bylinky očistíme /na jeden kg čerstvé zeleniny přidáváme cca 50 g. bylinek/, pokrájíme na kousky a vložíme do sušičky, po usušení rozmixujeme ve výkonném mixéru na jemný prášek. Tato směs se hodí do polévek, omáček, k ochucení pokrmů. Pokud chceme zvýraznit bujónem italskou kuchyni, lze doladit směs při sušení bazalkou, šalvějí, saturejkou. Francouzská jídla pak zase rozmarýnem. Prostě dle chuti.
Bujón je vždy při ruce, připraven k použití, pokud nemáte zrovna připravený klasický zeleninový vývar. Je bez jakýkoliv přidaných látek, konzervantů a soli. Jen čistá zelenina. Vydrží v uzavřené sklenici několik měsíců.