Pohankové rizoto se žampióny a tempehem

Pohankové rizoto se žampióny a tempehem
Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: 30 minut
Ingredience:

1 velká cibule
kostka uzeného tempehu
hrnek suché pohanky
10 hlaviček menších žampionů (popř. jiné houby, např. hlívu)
olej na smažení
pepř, majoránku

Postup:

Pohanka je v kombinaci s houbami opravdu výborná. Vyzkoušet můžete různé varianty – lesní houby, hlívu nebo shitake.

Potřebovat budeme pohankové kroupy. Lámanka se pro rizoto přiliš nehodí, protože by vytvořila kašovitou strukturu. Kroupy zalejeme vařící vodou v poměru 1:2 (pohanka/voda), osolíme a krátce povaříme. Odstavíme a necháme dojít. Pohanka by měla být spíše al dente, ještě ji budeme společně upravovat s houbami.

Cibuli pokrájíme na drobno a na dvou lžících oleje osmažíme do zlatova. Přidáme na plátky pokrájené žampióny a orestujeme. Jakmile začnou pouštět vodu, přidáme na kostky nakrájený tempeh. Chvíli společně opékáme, přidáme pohanku, podlejeme a za občasného míchání počkáme, dokud nenasaje veškerý vývar a chutě se spojí. Dochutíme majoránkou, rozetřeným nebo jemně nastrouhaným česnekem a pepřem. Podáváme s kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem.

Související recepty