Cizrnový “středomořský” guláš

Cizrnový středomořský guláš
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 30 minut + vaření cizrny
Ingredience:

250 g suché cizrny
4 větší brambory
větší cibule
koření: římský kmín, sladká paprika, zeleninový bujón, sůl
tahini pasta

Postup:

Cizrnu připravíme klasicky: namočíme ji přes noc do alespoň dvojnásobku vody. Ráno ji vylejeme, přidáme čerstvou vodu, osolíme a vaříme do měkka. Správně uvařená cizrna by měla jít lehce rozmáčknout mezi prsty. Na oleji smažíme cibuli dozlatova, přidáme pokrájené brambory, půl kávové lžičky římského kmínu a necháme společně orestovat. Přidáme lžičku sladké papriky a krátce zapražíme. Zalijeme vroucí vodou, osolíme a dochutíme zeleninovým bujónem.

Mezitím si odebereme zhruba polovinu uvařené cizrny a rozmixujeme ji do hladka s půl sklenicí vody, polévkovou lžící tahini a malým kouskem zázvoru. Pokud je obodobí přebytku cuket, přidáme do mixéru také na kousky pokrájenou čestvou cuketu, která guláš zjemní a vylehčí. Když jsou brambory už téměr měkké, přidáme do hrnce druhou polovinu cizrny a zalejeme směsí z mixéru, díky které guláš zhoutne. Necháme za občasného promíchání chvíli společně provařit a dochutíme šťávou z citrónu. Podáváme s celozrným pečivem.

Související recepty