1 balení ďobáčků (nebo balíček sojového masa)
1 balení kysaného zelí
2 cibule
červená paprika, pálivá červená paprika
lahůdkové droždí
kmín, bobkový list, pepř, sůl
verze s tempehem
větší cibule, balíček kysaného zelí, balíček uzeného tempehu, sladká a pálivá paprika, bobkový list, nové koření, sójová omáčka nebo zeleninový bujón, hladká mouka na zahuštění, rostlinná smetana
Segedínský guláš bez masa? Máme pro vás hned tři varianty – se sójovým masem, dobáčky anebo uzenám tempehem a bramborovým knedlíkem. Rostlinnou smetanu jsem použil domácí rostlinnou, ale můžete využít kupovanou. A pokud si vystačíte s vegetariánskou verzí, stačit vám bude běžná zakysaná smetana
Segedinský guláš se sójovým masem
Sójové kostky povaříme s kořením a sójovou omáčkou 20 minut. Necháme je okapat a vymačkáme z nich přebytečnou vodu (ultimární návod, jak připravit sójové maso, aby chutnalo). Na oleji osmažíme cibuli, jakmile začne zlátnout, přidáme 2 polévkové lžíče sladké a jednu pálivé papriky, promícháme, lehce zaprášíme hladkou moukou, opět promícháme a podlijeme horkou vodou. Přidáme bobkový list, nové koření a ochutíme sójovou omáčkou nebo zeleninovým bujónem.
Vložíme sójové kostky a propláchnuté kysané zelí a dusíme, dokud zelí nezměkne. Vyjmene bobkový list a nové koření, zahustíme sójovou smetanou, podle chuti okyselíme. K zahuštění je také možné použít vločky lahůdkové droždí, guláš pak dostane osobitější chuť. Podáváme nejlépe s (celozrným) knedlíkem či vařenými bramborami.
Segedinský guláš s ďobáčky
Cibuli nakrájíme nadrobno a smažíme na oleji dozlatova. Poté přidáme ďobáčky. Neznáte je? Dobáčky jsou nudličky sojového masa od firmy Kalma, v tomto případě není z mouky, ale z celých bobů, takže ho najdete v lednicích zdravých výživ, je chuťově i výživově lepší. Krátce je orestujeme s cibulí a přidáme i všechno koření – lžičku papriky, půl lžičky kmínu, 2 bobkové listy, sůl a pepř. Krátce zasmažíme, zamícháme a hned zalijeme horkou vodou. Přidáme pokrájené a propláchnuté zelí a dusíme asi 20 minut. Na konci zalijeme rostlinnou smetanou, přidáme lžíci lahůdkového droždí a necháme krátce provařit dohromady.
Tempehový segedinský guláš
Na oleji osmažíme dozlatohněda cibuli, přidáme na kostky nakrájený uzený tempeh (oproti sójovému masu je tučnější a „pustí šťávu“). Po dvou minutách společného restování vše okořeníme 2 čajovými lžičkami sladké a jednou pálivé papriky, promícháme, lehce zaprášíme hladkou moukou, opět promícháme, podlijeme horkou vodou, přidáme bobkový list, nové koření a ochutíme solí nebo zeleninovým bujónem. Vložíme propláchnuté kysané zelí a dusíme, dokud zelí nezměkne. Vyjmene bobkový list a nové koření, zahustíme sójovou smetanou a případně dochutíme kvalitní sójovou omáčkou. Podáváme nejlépe s (celozrným) knedlíkem.