hrníček nastrouhané mrkve a celeru (já dávám zbytek z odšťavňování)
3 lžíce sojanézy nebo tofu a olej
citrón
sůl a pepř
Jak rychle vykouzlit celerovo – mrkvovou pomazánku? Jednou z možností je využít drť, která vám zbude po odšťavňování. Je třeba si ale přiznat, že většina živin se extrahuje do šťávy. Ani to není důvod ji vyhazovat, v lepším případě na kompost, v horším do směsného odpadu. Zvýšit nutriční bohatost drti můžete tím, že přistrouháte i menší díl neodšťavněné zeleniny. Pak stačí přidat sojanézu, ochutit a rychlá pomazánka je na světě.
Pokud doma sojanézu nemáte, rozmixujte tofu natural s olejem, přisolíme. Opepřete a přidejte šťávu z půlky citronu. Pak stačí přimíchat nastrouhanou zeleninu. Bon apetit! V lednici vydrží pomazánka zhruba dva dny.