Karbanátky z červené řepy

repove-karbanatky.jpg
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 1 hodina
Ingredience:

2 hrnečky nastrouhané mrkve, může být i jiná zelenina (já používám drť z odšťavňování)
2 plné lžíce namletých lněných semínek – zalijeme horkou vodou a necháme odstát
1,5 hrnku mouky (rýžové, špaldové, krupičky atd.)
2 malé cibule

kořeníci varianty
chilli
zázvor
česnek
sojová omáčka
sezamová semínka
citron

nebo
česnek
majoránka
petržel
sojová omáčka
oregano
bazalka

Postup:

Do velké mísy dáme zeleninu, nakrájíme cibulku nadrobno a přidáme do mísy. Zasypeme moukou a doředíme vodou nebo rostlinným mlékem dle potřeby, aby vznikla hustější kaše. Přidáme semínka a všechny ostatní přísady dle vašeho výběru. Kouzlo je v dochucení, směs ochutnejte a přidejte podle jednoho z tipů z okýnka ingrediencí.

Se směsi tvoříme bochánky. Vložíme je pak na pečící papír do předem vyhřáté trouby asi na 160 stupňů a pečeme zhruba 20 minut. Doporučuji nejdříve dát na zkoušku pouze 2 karbenátky a uvidíte, zda je konzistence oka a dobře se peče.

Méně zdravější, ale více chutnější variantou je smažení karbanátků ve vyšší vrstvě oleje. Výborné jsou s bramborovou kaší nebo bramborovým salátem. Hledáte další inspiraci? Koukněte na náš speciální článek o různých druzích karbanátků bez masa?

Související recepty