seitan
ingredience na marinádu (olej, sojová omáčka, pepř, česnek…)
menší květák
lahůdkové droždí
olej
sůl nebo zeleninový bujón
Pokud už nemáme přímo koupený seitan ochucený, vyrobíme si jej buď klasickým způsobem z mouky anebo využijeme polotovar v prášku, ke kterému přidáme vodu. Seitan pokrájený na plátky uvaříme zhruba hodinu v silnějším nálevu (zelenina, zeleninový bujón, koření, sojová omáčka). Plátky naložíme přes noc do marinády, kterou si upravíme podle chuti (olej, česnek, pepř, sojový omáčka, koření, můžeme využít i část nálevu). Poté je orestujeme na pánvi – na povrchu se udělá kůrčička, vevnitř jsou tyhle “rostlinné steaky” plné šťávy.
Květák omyjeme, rozebereme na menší růžičky a dáme uvařit v mírně osolené vodě do měkka. Vodu poté slijeme (případně necháme jen trochu na dně hrnce) a ponorným mixérem květák rozmašírujeme na hladkou kaši. Na ochucení přidáme dobrý olej (já jsem využil po oříškách chutnající omega-3 od Alnatury), špetku zeleninového bujónu nebo soli, po příznivce výraznějších chutí doporučuju také trochu lahůdkového droždí.