30 – 40 g sušených hub (shitake, jidášovo ucho, lesní houby, hlíva)
půl kostky uzeného tofu
práškový agar-agar
0,5 l vody
sojová omáčka podle chuti
1) Pokud máte houby sušené, namočte do půllitru vody (alespoň na 2 hodiny) společně malou lžičkou sojové omáčky. Jakmile nabydou, pokrájejte je na tenké nudličky. Ve výluhu rozmíchejte agar a přidejte zpět pokrájené houby.
2) Pokud máte houby čerstvé (hodí se lesní nebo hlíva, žampióny nemají příliš výraznou chuť), pokrájejte je na menší plátky a nechejte je v hrnci vydusit. Zalijte je studenou vodou, ve které rozmíchejte agar.
Agar dávkujeme 5g na půl litru nálevu (balený bývá obvykle po 10g, takže půl sáčku) a sypeme jej do studené vody, jinak tvoří hrudky. Nálev s rozmíchaným agarem a houbami dáme na mírný plamen a postupně zahříváme až k varu. Vaříme alespoň 3 minuty. Na závěr přidáme na hrubo postrouhané tofu a vývar dochutíme solí či sójovkou. Směs nalijte do formy nebo misek a nechejte nejprve při pokojové teplotě a později v ledničce ztuhnout.
Houbová tlačenka je výborná v klasickém podání s chlebem, octem, pepřem a cibulí.