100g suché čočky
lžička hladké mouky
citrón (případně ocet)
sůl
olej
větší cibule
Čočka nakyselo patří mezi prostá jídla našich předků, ale když se dobře ochutí a přidá barevná obloha, může to být bašta pro oči i jazyk.
Čočku alespoň na dvě hodiny namočíme do studené vody. Tu potom slijeme, přidáme čerstvou (zbavíme se tak části nadýmavých látek) a dáme vařit. Mezitím na oleji osmahneme na mírném ohni až do hněda nahrubo nakrájenou cibuli. Tu pak vyjmeme na talíř a na pánvi v troše oleje zasmahneme hladkou mouku. Přidáme do měkka uvařenou čočku i částí vody, která s moukou po chvíli míchání utvoří hustou kaši. Osolíme a okyselíme citrónem nebo octem.
Servírujeme s celozrným chlebem a sterilovanou okurkou nebo kysaným zelím. Pro slavnostnější a zdravější pojetí nezapomeneme různou barevnou zeleninu. Můžete vyzkoušet tento recept s různými druhy čoček, kromě klasické hnědé také tmavozelenou, černou belugu nebo neloupanou červenou čočkou. Docílíte tak různých barevnách variant, chuťově v tomto podání zase až tolik neliší.
PS: Ani neloupanou čočku není úplně nutné namáčet. Při namáčení se vyplaví velká část nadýmavých a antinutričních látek a jídlo se tak stane stravitelnějším. Více se dozvíte v článkujak vařit luštěniny