Bezvaječné lečo

Bezvaječné lečo
Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: 20 minut
Ingredience:

kostka uzeného tofu
větší cibule
3 rajčata
2 papriky (spíše tenkostěnné)
sladká / pálivá paprika (koření)
černá sůl
lahůdkové droždí

Postup:

Možná to znáte. Zasadíte rajčata, dlouho čekáte, než vyrostou a začnou zrát a pak je jich najednou tolik, že nevíte, co s nimi. Lečo je letní klasika, lehké jídlo do parných dní. Vychutnat si ho můžete i v případě, že se z etických či zdravotních důvodů vyhýbáte vejcím. Obejít se dá i bez nich, ale prozradím vám pár triků, jak je nahradit.

Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibulku, uzené tofu rozkrojíme na půl. Polovinu pak rozkrájíme na malé kostičky a restujeme společně s cibulí do jejího zezlátnutí. Přidáme na menší proužky nebo kostky nahrájenou papriku a několik minut restujeme. Zaprášíme sladkou paprikou (kdo má rád ostřejší, může přidat pálivou nebo chilli) a přidáme na měsíčky nakrájená rajčata a necháme společně dusit.

Jak nahradit vejce? Tvůrčí kuchař jistě vymyslí i více variant, já nabízím tyto:

  1. Najemno postrouháme druhou půlku tofu, přidáme na pánev, promícháme a připadně lehce podlejeme a podle dochutíme černou solí a lžící lahůdkového droždí.
  2. Ve studené vodě rozmícháme Hrašku nebo nějakou luštěninovou mouku (cca 2 lžíce za jedno vejce). Opět dochutíme černou solí a lžící lahůdkového droždí.
  3. Šikne se také čerstvě namleté/rozmixované lněné semínko smíchané s vodou. To ale přidáváme až úplně nakonec, špatně snáší vyšší teploty. Lněné semínko udělá šlemík, podobný vaječným bílkům. Lněná chuť je ale přece jen výraznější, takže v tomto případě je třeba si s dochucením o něco více pohrát.

Nejlepší přílohou je kvalitní chléb. Dobrou chuť.

Související recepty