3 velké brambory
hrnek namočené čočky
větší cibule
2 stroužky česneku
polovina pórku
1 mrkev
olej
sůl
kmín
majoránka
bobkový list
nové koření
Variant čočkových polévek existuje celá řada. Na tuto klasickou se hodí neloupané druhy čoček – tradiční zelená, tmavozelená, červená a obzvláště zajímavou barvu udělá černá beluga. Čočky se nutně namáčet nemusí, ale pokud je alespoň na dvě hodiny namočíme a pak vodu vylejeme, zbavíme se antinutričních látek a také zkrátíme dobu vaření. Čočka mezi tím nabude na dvojnásobek objemu.
Ve větším hrnci osmažíme na oleji do zlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme oloupané a na malé kostky pokrájené brambory, na kolečka nakrájený pórek a mrkev a krátce společně orestujeme. Přidáme čočku, zalijeme horkou vodou, osolíme, okmínujeme a přidáme bobkový list a nové koření. Vaříme do změknutí (brambory s čočkou by se měly uvařit za podobnou dobu). Před koncem vyjmeme bobkový list a nové koření, přidáme rozetřený nebo nadrobno nasekaný česnek a majoránku.
Tato polévka se hodí především v zimním období, kdy příjemně zahraje. V hustější variantě s pečivem poslouží také jako hlavní jídlo.
Vyzkoušejte také hrstkovou čočkovou polévku nebo rychlé krémové verze polévek z červené čočky.