500 g ječných krup
lesní houby (čerstvé nebo sušené a přes noc namočené) – alternativa – shitake
2 větší cibule
3 stroužky česneku
olivový olej
kmín (drcený i v celku)
houbové koření (rozemleté sušené houby)
sůl
pepř
majoránka
Balíček krup propláchneme, vložíme do hrnce se studenou vodou, osolíme a vaříme zhruba půl hodiny, kdy jsou kroupy tak akorát. Necháme je ještě pár minut dojít a zcedíme. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mletý kmín a na plátky nakrájené houby, ze kterých necháme vydusit přebytečnou vodu. Pekáček nebo zapékací mísu vymažeme olejem (v tradičním receptu pochopitelně figurovalo sádlo, kromě něj je však recept zcela veganský), smícháme v něm kroupy s houbami, opepříme, osolíme a přidáme rozetřený nebo jemně nastrouhaný česnek a majoránku. Kubu vložíme do trouby a necháme cca 30 minut zapéct.
II. rychlejší varianta (bez pečení)
Uvaříme kroupy stejně jako v prvním případě, ale už dříve, aby bylo hotové před druhým krokem. Na přípravu hub zvolíme hlubokou pánev, necháme zezlátnout cibulku, přidáme houby, mletý kmín, houbové koření a zlehka podlejeme. Necháme chvilku houby dusit a vypařit trochu vody. Přidáme kroupy, průběžné mícháme a necháme chuť houbového vývaru natáhnout do krup. Většina vody by se měla vypařit, aby byl kuba jenom lehce vlhký, dochutíme česnekem, pepřem a majoránkou a můžeme servírovat. Jako obloha se hodí okurek nebo kysané zelí.