Římský kmín (občas se také známý pod názvem kumín) pochází z údolí Nilu v Egyptě, jeho pěstování se ale rozšířilo do mnohých dalších koutů světa. S běžným evropským kmínem má společný jenom vzhled, jinak se v mnohém liší. Jeho chuť je hodně výrazná a zemitá. I proto strávníky polarizuje do dvou táborů – jedni na něj nedají dopustit, druzí ho do slova a do písmene nemůžou ani cítit.
V kombinaci s koriandrem dodává charakteristickou chuť i vůni mnoha indickým pokrmům (např. v populární kořenící směsi garam masala), vyskytuje se také v mexickém koření chilli con carne, našinec ho bude znát z receptů na cizrnovou pomazánku hummus. Používá se také do chutney, pikantních chuťovek, ostrých kořenících směsí a dušených jídel z masa nebo zeleniny. Jeho chuť se zvýrazní krátkým opražením. Je však hodně výrazný, proto je třeba si s ním počínat obezřetně.